Редица отличия бяха връчени по време на 14-то издание на наградите, посветени на легендарния магистрат Джовани Фалконе, които ежегодно се раздават в Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Сред отличените са магистрати от Варненския апелативен съд, Окръжна прокуратура - Търговище, Районна прокуратура - Смолян, Окръжна прокуратура - Монтана, Районен съд - Перник и други.

Отличие получи и Националната полиция на Испания за множеството операции по предотвратяване на наркорзапределението и наркотрафика, разбиване на най-голямата лаборатория за кокаин в Европа, иззевмане на рекордните 9,5 тона кокаин, скрити в котейнер с банани, арестуване на лидера на европейското подразделение на мексиканския наркокартел "Лос Зетас“ и други.

Специален плакет и грамота получи детектив Давид Иванов, който работи в отдел "Убийства“ в Чикаго, САЩ. Той е роден в Петрич и е заместник-директор на Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А). Детектив Иванов благодари с трогателно видео обръщение за наградата.

По време на тазгодишната церемония по връчване на наградите в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе бяха наградени и учениците от V-а клас на Второ ОУ "Димитър Благоев“ с класен ръководител г-жа Катя Овнарска за участие в Инициатива Red Ribbon (Денят на червената панделка), организиран от отдел "Борба с наркотрафика“ ТД Митница София в партньорство с DEA - Американска агенция за борба с наркотиците.

Ежегодният конкурс "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, който се организира от Общински съвет по наркотични вещества, за поредна година събра на едно място съдии, прокурори и разследващи полицаи от цялата страна.

Приветствие от името на кмета Методи Байкушев бе отправено от заместник-кметът по образование и бизнес развитие в Община Благоевград Боряна Шалявска. Благодарност към всеотдайната работа на всички магистрати и полицаи изказа и Магдалена Рахова, която е председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

Специален музикален поздрав към всички присъстващи отправи емблемата на Благоевград ансамбъл "ПИРИН“.