Кулминацията в тазгодишното издание на традиционните “Празници в долината на тракийските царе" ще бележи за четвърти път Старозагорската опера, предаде репортер на "Фокус". Тя ще представи на откритата сцена на язовир "Копринка" своите впечатляващи продукции на мюзикъла "Ромео и Жулиета" /30 август/ и операта "Ловци на бисери" /1 септември/.

Две велики музикални творби на френски композитори, създадени в различни столетия и обединени от непреходната тема за любовта – едноименната шекспирова трагедия "Ромео и Жулиета" в пулса на 21 век в музикалната интерпретация на Жерар Пресгюрвик и източната приказка за любовта, приятелството и саможертвата в операта "Ловци на бисери" на младия Жорж Бизе. Жителите и гостите на Казанлък ще имат шанса от 30 август до 1 септември да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на тракийските царе с нейните уникални природни и исторически забележителности, както и да се насладят на възпламеняващо музикално преживяване със среща в две вечери с върховите постижения на световното оперно класическо и съвременно изпълнителско изкуство. Събитията са обединени под символичното заглавие в духа на тракийските празници “На брега на древния Севтополис".

За първи път Старозагорската опера стартира своето фестивално участие в програмата на XVI-то издание на Празниците в долината на тракийските царе през 2021 година по покана на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов избра пространството на живописния бряг на язовир "Копринка" и осъществи с творчески размах още една своя дългогодишна мечта – опера и балет на вода. Съчетанието на природните дадености и хилядолетната история на това място вдъхновяват още повече Огнян Драганов, който не се колебае да направи решителната първа стъпка и да представи един от най-пищните, красиви и трудни като реализация спектакли на Старозагорската опера съвместно с Държавния куклен театър-Стара Загора на операта "Турандот" от Пучини. С оглед на мултижанровите тенденции в програмата на тракийските празници Старозагорската опера през годините включва освен оперните заглавия "Турандот" /2021/, "Кармен" /2022/ и "Атила" /2023/, балетните спектакли на "Нестинарка" /2021/, "Гето" /2023/, така и оперетата "Хубавата Елена" /2022/, популярния концерт Sting the Opera със солист Петър Салчев /2021/, симфоничен концерт под палката на Митрополит Киприан /2022/, мюзикъла "Есмералда-Парижката Света Богородица" с участието на Михаела Филева /2023/.

Тази година Огнян Драганов и неговият екип са помислили да се погрижат още повече за гостите на фестивалните събития със специално построена зрителска трибуна.

 

На 30 август “На брега на древния Севтополис" ще бъде представена най-новата, превърнала се в летен хит, мащабна продукция на Старозагорската опера на мюзикъла "Ромео и Жулиета" по едноименната трагедия на Шекспир и по музиката на Жерар Пресгюрвик.  Аранжиментът за симфоничен оркестър, рок група и хор е на Мирослав Георгиев и Виктор Крумов, режисьор Виолета Горчева, хореографията е на големия италиански балетмайстор и хореограф Марио Пиаца, асистент хореограф Людовик Парти, сценографията  и костюмите са на Денис Иванов, хормайстор Младен Станев, превод и адаптация Снежина Здравкова. Спектакълът преживя своята триумфална премиера в няколко поредни вечери през месец юли в Стара Загора и ще зарадва почитателите на жанра на сцената на язовир "Копринка" под диригентската палка на Виктор Крумов, концертмайстор Анна Иванова. В ролята на Жулиета зрителите ще видят звездата на българската поп музика Михаела Филева, очарователният солист на Музикалния театър Александър Панайотов ще бъде в ролята на Ромео, а в техните танцови превъплъщения ще се изявят солистите на балета на Старозагорската опера Микела Капраруло и Максим Сиденко. В останалите роли участват великолепните солисти Богомил Спиров, Тереза Бракалова, Борис Тасков, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Паолина Малешкова, Анастасия Алтухова, Борислав Веженов, Иван Колев и др., хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур".

На 1 септември от 20.00 часа "На брега на древния Севтополис" ще блесне операта "Ловци на бисери" от Жорж Бизе. Екзотичният спектакъл, чиято незабравима премиера се състоя през март тази година, е изборът на Старозагорската опера за тазгодишното оперно представление  в програмата на Празниците в долината на тракийските царе 2024. На фона на естествения воден декор на язовир "Копринка" зрителите ще се пренесат в историята на  вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската класика - режисьорът Славчо Николов определя своята постановка на операта "Ловци на бисери" като "красива източна приказка". В тандем с художника-дизайнер Гендони режисьорът залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе. Музика, която завладява и докосва. На 1 септември в ролята на Лейла зрителите ще видят Емилия Терзиева. Румънският тенор Андрей Термишану ще се превъплъти в ролята на Надир, а Валери Турманов в ролята на Зурга, в ролята на Нурабад ще бъде Евгений Арабаджиев. Спектакъла дирижира маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова. Участват оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора, езикова подготовка на певците, превод субтитри Снежина Здравкова.

 

Предварителна продажба на билети за събитията от "На брега на древния Севтополис" вече започна на касата на Билетния център - гр. Казанлък, ул. "Искра"№4, тел за контакт: 0431/99553, моб.0885771464. Два часа преди началото на спектаклите /от 18.00 ч./ билети ще могат да бъдат закупени на касата на язовир "Копринка".