Утре в цялата страна ще се проведе десетото, юбилейно издание на Европейския ден на спорта в училище. По традиция Русе също е част от инициативата, която се реализира със съдействието на областния управител Драгомир Драганов. През последните години събитието безспорно се доказа като една от най-обичаните и най-масовите инициативи, целящи повишаване нивото на физическа активност за здраве у децата. По думите на Драганов такива инициативи имат реален ефект и водят до засилване интереса на младите хора към спорта, съобщиха от Областна администрация Русе. 

Припомняме, че през миналата година в инициативата от региона участваха рекорден брой деца и ученици – близо 10 000, което е 4 пъти повече спрямо 2022 г. Най-активните учебни заведения през изминалата година бяха: детска градина "Снежанка“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов“, Средно училище "Васил Левски“ и ОУ "Олимпи Панов“. Съответно те бяха отличени и за приложени добри и иновативни практики при реализирането на инициативата. В национален план през 2023 г. в инициативата се включиха над 230 000 подрастващи от 730 учебни заведения от цялата страна.

По-подробна информация за всички минали и предстоящи събития може да бъде открита на сайта на сдружение "БГ Бъди активен“ – www.bgbeactive.org.

По традиция инициативата е подкрепена на национално ниво и от Министерството образованието и науката и това на младежта и спорта, като част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActive.