Десето поредно лято с красива музика и качествено късометражно кино под звездите на морския бряг пред рибарското селище в "Аспарухово". Международен кинофестивал "Карантината“ се провежда ежегодно пред рибарско селище "Карантината“, като тази година се проведе между 06.08 и 10.08. Ето и с какви впечатления изрази кметът на "Аспарухово" Ивайло Маринов във Facebook.

"Юбилейното издание на Международния кинофестивал "Карантината“ привлече стотици почитатели и ни подари поредната доза вълшебство!"

Кметът изказа и благодарност на хората, участвали в създаването на проекта: "Благодаря на школа "Дедал“ в лицето на Дарин Сотиров и всички сърцати млади доброволци за перфектната организация и неизчерпаема енергия. С усмивки и мил спомен от преживяното очакваме следващата ни среща!"

На фокус във фестивала беше късометражно кино до 30 минути, създадено през последните 2 години. Жанровете бяха игрално, документално, анимационно, експериментално, видеоарт.

Интересен факт е, че подборът на мястото е свързан с името на местността "Карантината", което идва от историята на Варна и изолацията на пристигащите екипажи, идващи от морето със съмнения за болест. Като аналогия с настоящето, в подобна изолация днес се намират все още младите кинотворци. Те са в състояние на карантина, изолирани от кино средите. Място е за творчески изяви и културен обмен, среща представители на различни култури, етноси, религии, насърчава и популяризира творческите виждания на автори от цял свят.