Десетки жители сведоха глави пред подвига на загиналите за свободата на Варна. Тържеството по повод празника се проведе тази сутрин в Просветно-духовния център "Св. Архангел Михаил“ на ул. "27 юли". Силният дъжд, изсипал се в центъра на града, не можа да прогони хората, дошли да се поклонят пред подвига на наши и чужди войни, паднали за свободата, видя репортер на "Фокус".

Свещеници от Варненската и Великоплеславска света митрополия отслужиха благодарствен молебен по повод 27 юли. Граждани, официални лица, сред които новия областен и все още настоящ губернатор - доц. д-р Андрияна Андреева и г-н Марио Смърков, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, заместник кметове и районни кметове, представители на висши учебни заведения, и др., поднесоха венци и цветя пред паметника в Просветно-духовния център "Св. Архангел Михаил“ в морския град.

Водещите на церемонията припомниха, че Освобождението на Варна съвпада с честванията на Св. Пантелеймон. Светецът е един от Четиринадесетте свети помощници. Името му в превод от гръцки означава "всемилостив“. Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките.

В двора на Просветно-духовния център "Св. Архангел Михаил“, намиращ се на ул. "27 юли", преди 161 години е открито първото българско училище във Варна. Главен учител е бил Сава Доброплодни. През 1864-1865 година учител е Петко Рачов Славейков.