През изминалия ден в музей Старото школо в Трявна бе представена книгата на д-р Ирина Димитрова "Страници от историята на Трявна през Възраждането“. Събитието изпълни залата на музея, а творбата бе определена като безценна със своя увлекателен разказ за възрожденския ни град, посочват от Специализиран музей - Трявна / Tryavna Museum, Bulgaria. Доскоро д-р Димитрова бе част именно от екипа на СМРЗИ – гр. Трявна, а днес тя работи като музеен уредник към Регионален етнографски музей на открито "Етър“ – гр. Габрово. Книгата бе представената от дин проф. Вера Бонева пред местната аудитория, съобщиха от общината.

"Аз съм изключително благодарна на цялата тази пълна зала, която виждам пред себе си! Мога да кажа, че на 99% познавам всеки един от Вас и ценя неговото присъствие тук! Просто искам да кажа "Благодаря", защото за мен е важно да отдам нужното внимание на хората, които много са ми помагали през годините. Проф. Бонева е с мен от ден първи и няма да спра да го повтарям – човек, на когото винаги мога да се обадя, да разчитам и това нещо, за което аз моля или имаме някаква комуникация, то се случва веднага! Откъм професионални отношения, откъм приятелски отношения, аз смея да твърдя, че съм един щастлив човек, защото имам хора до себе си, които ми казват "Чакай, това го направи така или това го направи така, за да стане по-добре и знам, че съветът е точен! И никога няма да бъда подведена, благодаря на проф. Бонева! Благодаря на доц. Георгиева, която за съжаление не е с нас, но аз безкрайно много обичам и ще спомена покойния проф. Проданов, който ни свърза с нея. Много благодаря и на г-жа Нинова, с която сме работили 20 години", заяви по време на представянето на своята книга д-р Ирина Димитрова.

Премиерата на "Страници от историята на Трявна през Възраждането" бе изключително емоционална за всички присъстващи, които поздравиха д-р Димитрова. Авторът бе уважен от заместник-кмета на Община Трявна Инж. Жасмина Лазарова, председателя на Общински съвет Трявна г-жа Златка Донева – Цанева, общински съветници, музейни служители от Габрово, Дряново, десетки приятели и познати. Към програмата се включиха и дамите от Вокална група "Алгара“ с ръководител г-жа Мая Рачева, които приповдигната още повече атмосферата със своите фолклорни изпълнения.

"След такова представяне, човек трудно може да намери думи! Избрали сте прекрасен ден за представянето на книгата, защото днес е деня на "Благодаря“. Благодаря Ви, че Вие наистина сте сърцето на Трявна, душата на Трявна и аз пожелавам в една от следващите Ви книги да пише професор", подчерта заместник-кметът на Община Трявна. Своите поздравления към нея оправи и председателят на ОбС Трявна.

"От името на Общинския съвет искам да поздравя г-жа Димитрова! Тя е истинско богатство за Трявна, аз я познавам също отдавна, когато беше председател на училищното настоятелство на детската градина! Много добри контакти сме имали, продължавайте все така, Вие сте гордост за Трявна и за нашето семейство и бъдете здрава", пожела г-жа Златка Донева – Цанева.

Община Трявна също поздравява д-р Ирина Димитрова по случай издаването на книгата й "Страници от историята на Трявна по време на Възраждането" и й пожелава още много успехи и неизчерпаемо творческо вдъхновение.