Стотици пловдивчани почетоха честванията на Освобождението на България от Османско робство, като преклониха глава и паднаха на колене пред паметника на освободителите на Бунарджика, предаде репортер на "Фокус". Освен български трибагреници можеха да се видят и развети руски знамена и плакати с надписи "Благодарим ти, Русия".

"Освобождението е един от първите празници, които новоосвободената държава въвежда и се чества без прекъсване независимо от превратността на годините. Чества се за първи път през 1880 година, от 1888 г. се отбелязва официално като ден на Освобождението. Той е скъп празник, на тази дата се подписва мирният, макар и предварителен договор от Сан Стефано. Благодарение на него след 500 години на политическата карта се появява България."

Това заяви в официалното си слово почетният гражданин на Пловдив и общественик Любозар Фратев. На събитието присъства кметът на града - Костадин Димитров, председателят на общинския съвет Атанас Узунов, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, заместник-кметове, кметове на райони и други официални лица.

"За съжаление и днес се намират люде, които пренаписват историята българска в зависимост от посоката на политическия вятър. Българската история не започва нито на 9 септември 1944г., нито на 10 ноември 1989 г. Трети март е нашият свят национален празник, защото е символ на възстановяване на българската държавност. Това е денят на възкресението на нашия народ, подложен на 5 столетия унищожение. Днес придаваме признателност на хилядите воини, на всички онези, дали живота си за Освобождението на България, като вечно ще пазим спомена, винаги ще прекланяме глави и ще даваме цвете на признателност пред тяхната саможертва.

Трети март е вододелът на новата българска история, благодарение на делото на  хилядите воини, които възстановиха българската държавна традиция. Нека помним, че българската свобода, не бе дарена, тя бе изстрадана и извоювана. 

Тя е резултат на кръстоносния поход на русите за освобождаване на техните братя - българите. В резултат - постави се началото на третата българска държава. Сан Стефано пропука стената, която разделяше България от Европа, но благодарение на него свободна България получи шанс за развитие.

В соловото си Фратев припомни и Съединението на България през 1885 г.:

В историята ни има много противопоставяне и омраза, но има и величави примери, които са спомогнали България да се превърне в чудото на обединена Европа.

Любозар Фратев акцентира и на приноса на Пловдив - градът на Възраждането, градът на Съединението, Европейска столица на културата, град на благоденстващите граждани, икономическото чудо.

Повече вижте във видетото и галерията ни.