Десетки любители на ходенето се включиха в общоградския поход от стадион "Осогово“ до сцена "Базиликата“ в Хисарлъка и отбелязаха Световния ден на ходенето, предаде "Фокус“. Община Кюстендил и Обединен детски комплекс се присъединиха към тази инициатива, организирайки я съвместно с Българска федерация спорт за всички и финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта.

Маршрутът на похода беше с различна трудност и продължителност, с цел да бъде достъпен за всички желаещи, без ограничение възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение.

Кметът инж. Огнян Атанасов поведе дългата редица със спортуващи до сцена "Базиликата“ в лесопарк "Хисарлъка“. "Добре дошли! Ходенето е здраве. С тези думи се обърна към деца, учители и родители кметът на Кюстендил.

"За нас, които имаме привилегията да живеем в Кюстендил, този празник е двоен, защото можем да се разхождаме в прекрасния лесопарк и да дишаме чист въздух“, каза инж. Атанасов. Той подчерта, че ходенето помага да се поддържа много по-добро здраве.

Разходките не изискват купуването на скъпи фитнес уреди или посещаване на спортна зала. Те са подходящи за хора на всички възрасти,  включително деца и подрастващи. След разходката до местността Хисарлъка най - приятната част за децата бяха томболата и викторината със спортни награди.

Те бяха осигурени от Община Кюстендил, Българска федерация спорт за всички, а децата ще могат да ги ползват при тренировки или разходки сред природата.

Световният ден на ходенето се организира за 32 пореден път от Българска федерация спорт за всички.