За десета поредна година екип от специалисти проучва крепостта Ряховец край Горна Оряхоивица, предаде кореспондент на “Фокус". Ръководител на разкопките е археологът Илиян Петракиев (Регионален исторически музей – Велико Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (Исторически музей – Горна Оряховица), а научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – Велико Търново).

Още през 2015-а година обектът получи получи статут с категория "национално значение“. От тогава до миналата година са проучени различни структури от крепостта, датирани от III–II хил. пр. н. е. до ХIII век. Извършени са множество интердисциплинарни изследвания като археоботаничен, археозоологичен, антропологичен и ДНК анализ, както и радиовъглеродно и археомагнитно датиране.

За първи път от осем години проектът за Ряховец не е сред одобрените за финансиране от Министерство на културата, въпреки че само преди година бе класиран на второ място в страната. Поради тази причина археологическият екип работи единствено със средства, осигурени от Община Горна Оряховица. С бюджет от 15 000 лева се предвижда да бъде довършена работата на археолозите в северното подградие на крепостта. Там бе направено най-голямото откритие от миналия сезон – еднокорабен църковен храм и некропол от периода ХII–ХIII век с интересни находки като бронзов кръст (енколпион), сребърни обеци, мъниста, множество фрагменти от стенописи, архитектурни детайли, строителна керамика и др. Усилията на екипа ще бъдат съсредоточени в пълното разкриване на църквата, като идеята на специалистите е в бъдеще да бъде изготвен проект за нейната консервация и социализация.