Десет процента от завършилите дванадесети клас ученици във Видинско работят по професиите, които са изучавали, предаде репортер на "Фокус“.  А една трета са продължили висшето си образование по профили и професии, които са изучавали. Това съобщи Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО).

През настоящата  учебна 2023/2024 година в област Видин е реализиран прием в четири професионални гимназии, две профилирани и десет средни училища, допълни Асенова. Реализирани са 28 паралелки, 62% е приемът в професионалните гимназии, почти 54% - в STEM профили и професии.

Асенова уточни, че след  като са отчетени изискванията на пазара на труда и какви професии се търсят, през миналата година са реализирани три нови STEM паралелки – "Селски туризъм“ в гимназията в Белоградчик, "Трайни насаждения“ в Ново село, "Производство на кулинарни изделия и напитки“ в с средното училище в с. Дреновец, община Ружинци, уточни началникът на РУО. 

Статистиката показва, че седми клас през настоящата учебна година трябва да завършат 640 ученици в област Видин, каза Асенова.  Затова и усилията на директори на учебни заведение и експерти в РУО са насочени към откриване на паралелки с профили и професии, които ще позволят на учениците ефективно да се реализират и да се повиши дела на приетите в осми клас в професионални гимназии и паралелки.