Десет нерегламентирани сметища на територията на Великотърновска и Габровска области са почистени по предписание на Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица през юли. Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“ в институцията уточнява за "Фокус", че неправилно изхвърлени отпадъци е имало в общините Павликени, Полски Тръмбеш, Трявна, Горна Оряховица и Свищов.

През юли експертите на РИОСВ са извършили общо 97 проверки. Съставени са осем акта за административни нарушения.

"Един акт е съставен на дружество за неспазване на нормите за неорганизирани емисии съгласно изискванията на Наредба №7 от 2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации. Останалите седем акта са свързани с неизпълнение на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) – извършване на дейности с излезли от употреба МПС без разрешение (два АУАН на физически лица), неводене на отчетност на отпадъците (3 АУАН), изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, нерегламентирано третиране на неопасни отпадъци“, уточняват от РИОСВ.

В предходния месец е издадено едно наказателно постановление на стойност 2 000 лв. Сключени са пет споразумения по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), между наказващия орган и нарушителя, на обща стойност 4970 лв.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 5 436,07 лв. От получените суми 4 348,86 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Свищов (1 600 лв.), Велико Търново (1 600 лв.) и Горна Оряховица (1064,44 лв.).