Състав на Благоевградския окръжен съд наложи наказание "лишаване от свобода“ за срок  от 10 години  при първоначален строг режим на 50-годишен мъж.

Подсъдимият е признат  в това, че на 13.11.2023 г., около 13:50 часа, в град Благоевград, на детска площадка, в ж.к. "Еленово“,  в себе си е държал огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешение, съгласно Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите – престъпление по чл.339, ал.1, пр.3 от НК, като му е наложено наказание  “Лишаване от свобода" за срок от 2 /две/ години.

Със същата присъда мъжът е признат за виновен в това, че на 13.11.2023 г. около 13:50 часа в град Благоевград, на детска площадка, в ж.к. "Еленово“, по начин, опасен за живота на мнозина - чрез използване на огнестрелно оръжие  е направил опит умишлено да умъртви повече от едно лице – А. С. и Т.  М., като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини - престъпление по чл.116, ал.1, т.4, пр.3, т.6, пр.1, вр. чл.115, вр. чл.18, ал.1 от НК, за което му е наложено наказание “Лишаване от свобода" за срок от 10 /десет/ години.

На основание чл.23, ал.1 от НК  на подсъдимия е наложено най-тежкото от така определените наказания, а именно наказанието “Лишаване от свобода“ за срок от 10 (десет) години.

Подсъдимият е осъден да заплати на А. С., сумата от 35 000 (тридесет и пет хиляди) лева, представляваща обезщетение за причинените с престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва, като предявеният граждански иск е отхвърлен като неоснователен над уважения размер.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.