На 24 юни 2024 година народният представител Иван Белчев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България“ внесе въпрос към служебния министър на туризма Евтим Милошев, предаде Dunav most. Въпросът беше предаден чрез председателя на 50-тото Народно събрание, г-жа Рая Назарян, и е свързан с развитието на велоинфраструктурата и насърчаването на велосипедния туризъм по маршрута Евро Вело 6 в България.

Писмото до министъра

В писмото си до министър Милошев, Иван Белчев подчертава важността на велосипедния туризъм, който е един от най-бързо развиващите се сектори в туризма. Според него, България има значителен потенциал за развитие на велоинфраструктурата по маршрута Евро Вело 6, който преминава през значими културни и природни забележителности по поречието на река Дунав.

Насоки за развитие на велотуризма

Белчев предлага следните насоки за постигане на целите:

- Развитие на велоинфраструктурата:

Обозначаване на маршрута с ясни и видими маркировки и табели.

Изграждане на безопасни велоалеи и подобряване на съществуващите пътища.

Осигуряване на удобства за велосипедистите, като места за почивка, чешми с годна за пиене вода и станции за ремонт на велосипеди.

- Насърчаване на местата за настаняване Bett+Bike:

Въвеждане на сертификационна програма за места за настаняване, които предлагат удобства за велосипедистите.

Предоставяне на данъчни облекчения и други стимули за собствениците на хотели и къщи за гости, които инвестират в подобрения за велосипедистите.

- Допълнителни стимули, свързани с велотуризма:

Подкрепа за организиране на велосъбития и фестивали.

Разработване на рекламни кампании и участие в международни туристически изложения за популяризиране на българския участък на Евро Вело 6.

Очакван отговор

Иван Белчев пита министъра на туризма какви конкретни мерки ще предприеме министерството за развитие на велотуризма и велоинфраструктурата по маршрута Евро Вело 6 в България, както и какви стимули ще бъдат предоставени на местния бизнес за насърчаване на велосипедния туризъм. Народният представител очаква писмен отговор от министър Евтим Милошев по този важен въпрос.