Празнично зарязване на лозите на 14 февруари – Трифоновден ще се състои в лозята на "Едоардо Миролио“ в село Еленово, община Нова Загора, съобщават от Националната лозаро-винарска камара.

На събитието ще присъстват Ива Митева, зам.-председател на 47-о Народно събрание, д-р Момчил Неков, зам-министър на земеделието, Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделието, храните и горите към 47-о Народно събрание, Борис Михайлов – изпълнителен директор на ДФ "Земеделие“ – РА, Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, Веселин Вълчев, областен управител на обл. Сливен, Васил Александров, областен управител на обл. Ямбол, Стефан Радев, кмет на община Сливен, Валентин Ревански, кмет на община Ямбол

Поканата е отправена и към Корнелия Нинова, заместник министър-председател по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията и Иван Иванов, министър на земеделието и Държавен фонд "Земеделие“.

Началният час на събитието е 12.00 ч. и ще бъде съпътствано от тържествен водосвет и фолклорна програма

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и е в чест на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по обичай си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.