До средата на 2025 година би трябвало да се пусне в експлоатация нова инсталация към съществуващата компостираща система на регионалното депо за отпадъци в Бяла. Това стана ясно от проведено по-рано днес общо събрание, на което участва и областният управител на Русе Драгомир Драганов. 

Предвижда се новата инсталация да позволи компостирането на градински и хранителни отпадъци, тъй като до момента можеха да се преработват само зелени биоразградими отпадъци. Инвестицията се предвижда да е в размер на около 3.5 милиона лева, като 80% от финансовите средства ще дойдат от Европейския съюз. Останалите 20% би трябвало да бъдат покрити от бюджетите на общинските администрации, които обслужва депото. Става дума за шест общини – Бяла, Борово, Две могили, Ценово, Полски Тръмбеш и Опака. Проектното предложение за модерната инвестиция трябва да се подаде до 7 октомври, съобщиха от областната администрация. 

От 2019 година насам на сметището в Бяла функционира една клетка, която е с обем от около 72 000 кубични метра. За момента тя е запълнена на около 2/3. Затова предстои и изграждането на втора такава клета. Средно на ден компостираща система на регионалното депо в Бяла преработва по около 50 – 60 тона отпадъци.

Заседанието бе водено от кмета на Бяла Димитър Славов, а при посещението на място на депото Драганов бе придружен от заместник-кмета Евгени Димов. Драганов акцентира на необходимостта от методика, която да внесе справедливост при събирането на такса смет. Според него фирмите трябва да плащат на брой използвани контейнери, а не на база данъчна оценка. При физическите лица според областния управител таксата също не трябва да е на база данъчна основа на имота, а според настоящ или постоянен адрес.

По думите на областния управител към момента такса смет е неоснователно висока за бизнеса и най-важното не е на база изхвърлено количество смет. Според него новото преразпределение на тази такса, което ще влезе най-вероятно от 2026 г., ще регулира тази тежест, но ще вдигне с няколко пъти разхода на физическите лица. Той апелира и към всички граждани да бъдат по-силно ангажирани с разделното събиране.