Държавен архив – Кюстендил отбеляза своя празник, предаде репортер на "Фокус“. На тази дата преди 73 години е създаден държавният архивен фонд на България и е поставено началото на организираното архивно дело в страната. През януари 1963 година пък се създава Окръжен държавен архив – Кюстендил.

Оттогава до днес служителите на Архива в Кюстендил се грижат за обработването, съхранението, предоставянето за използване и популяризирането на документите за дейността на държавните и общински институции на територията на Кюстендилска област.

"Професията на архивиста не е толкова популярна, а за някои е непозната. Звучи им странно, скучновато, но всъщност през целия ни професионален път ние не спираме да се учим и да трупаме нови знания.  В нашата ежедневна работа се докосваме до всички сфери на обществената дейност и познание“, каза Албена Георгиева, началник на Държавен архив – Кюстендил.

Тя допълни, че максималната точност и коректност при съставянето на архивните описания изисква не само познания по история, а на архивистите са нужни краеведчески познания, познания за регионалното развитие, административно-териториалното устройство, населените места от областта и други.

"Когато обработваме фондове с документи от личен произход на художници, писатели, математици, спортисти и т.н. четем информация и навлизаме в съответната терминология и познания. Така и ние ставаме малко художници, малко писатели, математици, спортисти т.н. Това е чарът на нашата професия, тя ни грабва, карани да се влюбваме и да останем за дълго или завинаги в професията на архивиста“, допълни Георгиева.

Тя обърна внимание на специален кът, създаден в Държавен архив – Кюстендил. В него е поставена пишеща машина, а около нея са представени копия на спомени за личности и събития, свързани с историята на Кюстендил и района.

В рамките на празника беше награден дългогодишният архивист и началник на кюстендилския архивен отдел – Петър Шейков. Той получи плакет за заслуга и грамота от Държавна агенция "Архиви“. Отличието се присъжда за дългогодишна архивна дейност и за заслуги при опазването на архивното наследство на Кюстендилския край, за обогатяването с ценни документи и популяризирането на съхраняваните такива.

"Наистина моята работа е повече от 38 години в Държавния архив. Грабна ме съприкосновението с документите, които ме правят съпричастен с исторически събития и личности. Тази колекционерска страст, която е необходима за работата на архивистите“, каза Петър Шейков, който благодари за отличието.