В далечната 303 г. в Палестина по заповед на римския император Диоклетиан е обезглавен Георги Победоносец, който по-късно е канонизиран от църквата. През 1348 г. по време на Стогодишната война между Англия и Франция Kрал Едуард III учредява Ордена на жартиера. През 1827 г. Британската кралица Виктория и френският император Наполеон III отхвърлят първия проект за тунел под Ламанша през 1867 г. В Ню Йорк се състои първата публична премиера на кинематографична творба през 1896 г. През 1932 г. в Страдфорд на Ейвън е открит Кралският шекспиров театър. Хитлер лишава Гьоринг от всичките му титли и звания през 1945 г. През 1992 г. в Пекин е открит най-големият ресторант от веригата “Макдонладс" със 700 места. През 1996 г. за първи път се чества Международният ден на книгата и авторското право, по решение на ЮНЕСКО. На 21 април са родени: Шърли Темпъл – американска актриса; Роналд Нийм – английски оператор, режисьор, продуцент. На тази дата умират: Борис Елцин, първи президент на Русия; Мигел де Сааведра Сервантес – испански писател.

2018 г.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск дава показания пред съд във Варшава по дело за самолетната катастрофа край руския град Смоленск, през 2010 година, при която загиват 96 души, включително и тогавашният президент Лех Качински.

2018 г.

Министър-председателят на Армения Серж Саркисян обявява оставката си след 11-дневни антиправителствени протести.

2015 г.

След 43 години спокойствие изригва вулканът Калбуко в Чили в близост до градовете Пуерто Монт и Пуерто Варас в областта Лос Лагос, на около 1300 км южно от Сантяго де Чиле.

2014 г.

В Ливан се провеждат президентски избори.

2013 г.

Досегашният председател на парламента на Бангладеш Абдул Хамид е избран за президент.

За временен министър-председател на Молдова е избран досегашният министър на външните работи Юрие Лянке.

Хакери преодоляват защитата на Туитър страницата на Асошиейтед Прес и публикуват невярна информация за атентат в Белият дом и раняване на президента Обама.

2012 г.

Лидерката на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чи и членовене на нейната партия Национална лига за демокрация бойкотират първото заседание на долната камара на парламента.

Египет прекъсва договора с Израел за доставка на газ.

2006 г.

Катарският сателитен канал “Ал Джазира" излъчва запис на Осама бин Ладен.

На него, лидерът на терористичната мрежа “Ал Кайда", Осама бин Ладен призова мюсюлманите да бойкотират западните стоки, включително продуктите, внасяни от САЩ, които подкрепиха Дания след публикуването на сатиричните изображения на пророка Мохамед в датската преса.

2006 г.

57 къщи и 5 жилищни блока в Никопол са залети, вследствие рекордно високите нива на река Дунав. Десет са наводнените обществени сгради, а 61 души са евакуирани. 60% централната градска част е залята, всички септични ями и индивидуални канализационни системи не функционират.

2006 г.

Бившият италиански премиер Джулио Андреоти е номиниран по препоръка на правителството в оставка на Силвио Берлускони за председател на горната камара на парламента (Сената). Лидерът на Християндемократическия съюз Пиер Фердинандо мотивира предложението си за издигането на кандидатурата на Андреоти с това, че той има голям опит.

2006 г.

Провежда се втори тур на парламентарните избори в Унгария.

На 9 април е проведен първият тур. На него коалицията ръководена от премиера-социалист Ференц Дюрчани успява да спечели преднина.

1996 г.

За първи път се чества Международният ден на книгата и авторското право, по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. Дата 23 април е избрана в памет на починалите на този ден през 1616 г. Сервантес, Шекспир и Де Ла Вега.

1992 г.

В Пекин е открит най-големият ресторант от веригата “Макдонладс" със 700 места.

1970 г.

Подписана е търговска спогодба с Република Ирландия. Ирландия е аграрно-индустриална страна. Добива се торф, цветни метали, въглища и природен газ. Развита е химическа, металургична, хранителна и пивоварна промишленост. Добре развито е селско стопанство, което ползва повече от 70% от територията на Ирландия. Разпространени са малките и средни селски стопанства. Растениевъдството в значителна степен обслужва нуждите на животновъдството. Развит е още риболов и рибопреработваща промишленост.

1964 г.

В Москва е открит театър “Таганка", смятан за сцената, даваща най-добра възможност за професионална изява на свободомислещи творци.

1959 г.

Създаден е Съюз на журналистите в Украйна.

1948 г.

В Прага е подписан Българо-чехословашки договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ. Документът предвижда двете страни взаимно да се консултират по всички важни международни въпроси, засягащи техните интереси и да си оказват военна и всякаква друга помощ, в случай че някоя от тях стане обект на агресия, а така също и да развиват взаимните си икономически и културни връзки. Сключен е за срок от 20 години и подновен на 26 април 1967 г. за още 20 години.

1945 г.

Хитлер лишава Гьоринг от всичките му титли и звания.

Херман Гьоринг е роден през 1893 г. Той е пилот от Първата световна война, а по-късно един от най-маститите нацисти на върха на властта в хитлеристка Германия; военен и икономически лидер на Третия райх. Гьоринг е ръководител на Луфтвафе и единствен носи титлата райхсмаршал. Умира през 1946 г.

1932 г.

В Страдфорд на Ейвън е открит Кралският шекспиров театър.

1920 г.

Представителен комитет свиква в Анкара Велико национално събрание на Турция.

1916 г.

По време на Ирландското въстание от 1916 г. революционери завземат ключови сгради в Дъблин и провъзгласяват независимостта на Ирландия. През 1919 г. е обявена независимостта на Ирландия с председател на правителството Де Валера.

Република Ирландия, известна още като Ейре, е държава в Северозападна Европа, която заема около 5/6 от остров Ирландия. Останалата една шеста е заета от Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

1907 г.

Джек Лондон се отправя на околосветско пътешествие. Американският писател е автор на 50 книги - романи, повести, разкази, есета и пиеси. Пътят му към творческия успех е труден. Едновременно работи и учи, странства на Север със златотърсачите и пътува из Южните морета. Последните години от живота си той прекарва в гр. Глен Елън, северно от Сан Франциско. Лондон издава сборник с разкази "Човекът с белега" (1900 г.), "Любов към живота" (1906 г.), повестите "Дивото зове" (1903 г.), "Белият зъб" (1906 г.) и др., в които съчетава поезията на суровата природа с романтиката на безкористното мъжество при изключителни физически и морални изпитания. Пише романите "Желязната пета" (1908 г.), "Мартин Идън" (1909 г.) и др.

1886 г.

В Ню Йорк се състои първата публична премиера на кинематографична творба.

1867 г.

Британската кралица Виктория и френският император Наполеон III отхвърлят първия проект за строителство на тунел под Ламанша.

1827 г.

Уилям Роуън Хамилтън представя теорията си за системата от лъчи.

Лорд Уилям Роуън Хамилтън е роден през 1805 г. Той е английски математик и астроном, създател на Хамилтоновата механика. Умира през 1865 г.

1348 г.

По време на Стогодишната война между Англия и Франция Kрал Едуард III учредява Ордена на жартиера. В паузата между ожесточените сражения монархът устройва бал. Докато танцува с любимата си, на пода изпада нейната жартиера и той я взима с думите: "...Нека се засрами този, който помисли нещо лошо за това...!"

Британският крал, който по това време се домогва до френския престол, произнася знаменитата фраза на френски. По-късно тя става девиз на измисления от него орден.

Патронът на ордена е Сейнт Джордж. Още през ХI век, при крал Ричард Лъвското сърце, великомъченикът става покровител на Британската армия, а три столетия по-късно е провъзгласен за покровител на цялата империя. Знамето на Сейнт Джордж - червен кръст на бял фон, се е развявало в битките като символ на Великобритания.

Именно този знак, обграден от кръг, украсява днес парадното облекло на рицарите на жартиерата. Един от първите носители на високото звание е първородният син на Едуард III, по прякор Черният принц. Носители на ордена са херцог Единбургски, съпругът на кралица Елизабет II, престолонаследникът принц Чарлс, както и принцеса Ана.

Всяка година в средата на юни, 25 - имата рицари на Ордена на жартиерата (по устав те не могат да бъдат повече едновременно) се събират в парадната зала на двореца "Уиндзор", наречена "Ватерло", в чест на победата над Наполеон.

971 г.

Йоан Цимисхий е пред стените на Дръстър, където се е намира княз Светослав.

Йоан Цимисхий е византийски император (969-976 г.). Заема престола след убийството на император Никифор II Фока. През 971 г. предприема поход срещу България и превзема столицата и Преслав и др. градове. Завладените от него територии между р. Дунав, Стара планина, Черно море и р. Искър включва в пределите на Византийската империя, с което поставя началото на покоряването на българите под византийско владичество.

303 г.

В Палестина по заповед на римския император Диоклетиан е обезглавен Георги Победоносец, който по-късно е канонизиран от църквата.

Георги Победоносец е кападокийски княз, умрял мъченически през царуването на Диоклециан (303 г.). През 800 г. Англия го приема като свой покровител. Георги победоносец е почитан и в България и Русия. Св. Георги Пободеносец е покровител на войниците. Неговият триумф над дракона е символ на победата му над езичеството. Паметта му се почита на 6 май. Патрон на българския манастир "Зограф" в Света гора.

На тази дата са родени:

1928 г.

Родена е Шърли Темпъл – американска актриса. Снима се в киното от 3-годишна възраст. Играе стандартни роли на миловидни момичета с непосредственост и простота на изразните средства. През 50-те години се снима в телевизията. През 1945 г. публикува мемоарите си “Моите детски години". Участва във филмите: “Бедната малка богаташка" (1936 г.), “Малката мис Бродуей" (1938 г.), “Малката принцеса" (1939 г.), “Форт Апахи" (1948 г.), “Децата на Холивуд" (1982 г.).

1911 г.

Роден е Роналд Нийм – английски оператор, режисьор, продуцент. В киното е от 1928 г. Той е оператор от 1934 г., снима за Дейвид Лийн "Където служим" (1942 г.), "Това щастливо семейство" (1943 г.), "Веселото привидение" (1944 г.). Продуцент е на филмите "Кратка среща" (1945 г.), "Големите надежди" (1946 г.), "Оливър Туист" (1948 г.). Режисьор е предимно на зрелищни и развлекателни филми - "Вземи моя живот" (1947 г.), "Картата" (1952 г.), "Банкнота от 1 млн. фунта стерлинги" (1953 г.), "С устата на художника" (1958 г.), "Гамбит" (1966 г.), "Мис Джин Броуди в разцвета на живота си" (1968 г.), "Трагедията на "Посейдон" (1972 г.), "Другата страна на нощта" (1976 г.), "Метеорът" (1979 г.), "Игра на класика" (1980 г.), "Вълшебният балон" (1990 г.).

1876 г.

Родена е Айно Акте-Яландер – финландска оперна певица (мецосопран). Учи пеене при майка си, а след това в Парижката консерватория. Дебютът й като певица е през 1893 г. Работи в парижката "Гранд Опера" (1897-1903 г.) и в "Метрополитън Опера" (1904-1906 г.), гастролира на финландска сцена, в Англия и други страни. Известни са партиите й Елза, Елисавета ("Лоенгрин" и "Танхойзер" от Вагнер), Тоска ("Тоска" от Пучини) и др. През 1911 г. Акте- Яландер основава в Хелзинки оперен театър, който от 1956 г. е Финландска национална опера.

1858 г.

Роден е Макс Карл Ернст Лудвиг Планк – германски физик. Той е един от основоположниците на квантовата физика. Планк професор и директор на Института за теоретична физика в Берлин. Член е на Берлинската АН и на много други чужди АН. Автор е на много трудове върху енергията и топлината. Планк извежда Закона за излъчване на абсолютно черното тяло (1900 г.). Той въвежда Планковата константа. През 1919 г. получава Нобелова награда за физика за откриване на квантовата енергия.

1775 г.

Роден е Джозеф Мелард Уйлям Търнър – английски живописец. През 1793 г. учи в Лондонската художествена академия. В края на 90-те години на ХVIII век Търнър разработва мотиви от творбите на холандските маринисти от ХVII век, от пейзажи на К. Лорен и Р. Уилсън, обръща се и към библейски, митологични и исторически сюжети. От 20-те години на ХIХ век Търнър разработва отново маринисткия жанр. Произведения: “Пожар в парламента" (1835 г.), “Дъжд, мъгла и скорост" (1844 г.), “Корабокрушение" и др.). Работи също акварел, рисунки и гравюри.

Умира Габриел Боно дьо Мабли – френски социалист-утопист. Предлага програма за премахване на имущественото неравенство между хората, за ограничаване на потребностите и за пресичане на разкоша. Идеите си излага в съчинението “За правата и задълженията на гражданите". Абат Мабли е роден на 14 март 1709 г. в Гренобъл.

1420 г.

Роден е Иржи Подебрад – чешки крал (1458-1471 г.), произхождащ от рода панове от Кунщат. След като преодолява съпротивата на пановете католици с подкрепата на дребното и средното дворянство и бюргерството, той води политика за укрепване на Чешката държава. Предлага проект за обединяване на европейските монарси, с което трябва да се ограничат интригите на Папството в международната политика, да се сплотят европейските държави срещу турската инвазия и да се обезпечи мирът в Европа. Политиката му среща враждебното отношение на Католическата църква, а самият той е осъден като еретик от папата през 1466 г. Срещу чешкия крал е създадена Зеленогорската конфедерация (1465 г.) - въоръжен съюз на чешките панове католици, поддържани от унгарския крал Матиаш Хуниади. През 1469 г. Хуниади е избран от част от пановете за чешки крал. В разгара на войната с конфедерацията Иржи Подебрад умира.

На тази дата умират:

2007 г.

Умира Борис Елцин, първи президент на Русия. Борис Елцин е роден в село Бутка в Свердловска област на 01 февруари 1931 г. По времето на СССР е президент на РСФСР. Непосредствено след разпадането на СССР заема ръководния пост на Руската федерация. Избран е за президент за 2 последователни мандата.

Елцин реформира руската социалистическа планова икономика в капиталистическа пазарна икономика и въвежда икономическа шокова терапия, либерализация на цените и програми за приватизация.

На 31 Декември 1999 г. Елцин прави изненадващо изявление, в което обявява, че се оттегля от поста си, като за негов наследник избира министър-председателят Владимир Путин

1916 г.

Умира Густав Швалбе – германски анатом, хистолог и антрополог.Той е роден на 1 август 1844 г. в Кведлинбург. Учи медицина в Берлин, Цюрих и Бон. Професор е по хистология във Физиологическия институт в Лайпциг от 1871 г., по анатомия в Йена от 1873 г., в Кьонингсберг от 1881 г., от 1883 г. е професор по анатомия и директор на Анатомическия институт в Страсбург. Основните му трудове са по анатомия и хистология на костите, нервната и кръвоносната система на човека и животните. От 1886 г. Швалбе работи в областта на антропологията. Предлага методи за изследване на костите на човешки изкопаеми. Автор е на класически описания на питекантропа и неандерталеца, според него неандерталецът е особен вид изкопаем човек - предшественик на съвременния. По инициатива на Швалбе през 1899 г. започва издаването на сп. “Zeitschrift für Morphologie und Anthropologie".

1908 г.

Умира генерал Николай Петрович Линевич – руски военачалник. Линевич е роден на 5 януари 1839 г.През 1855 г. той започва военната си кариера като юнкер. Участва в Руско-турската война (1877-1878 г.). От 1895 г. е командващ войските в Южноусурийския район, от 1900 г. е командир на корпус. По време на потушаването на Ихетуанското въстание (1899-1901 г.) Линевич оглавява съюзните войски и чрез щурм превзема Пекин. От 1903 г. е командващ войските на Приамурския военен окръг и генерал-губернатор на Приамурието. В началото на Руско-японската война (1904 - март 1905 г.) временно командва Манджурската армия, а от 3 март 1905 г. е главнокомандващ въоръжените сили в Далечния Изток. През февруари 1906 г. за недостатъчно активна борба с революционното движение е свален от длъжност. Линевич е автор на мемоарите "Руско-японската война. Из дневниците на А. Н. Куропаткин и Н. П. Линевич", 1925 г.

1616 г.

Умира Мигел де Сааведра Сервантес – испански писател. Сервантес е роден на 29 ноември 1547 г. в Алкака де Енарес, обл. Кастилия. Първоначално той става лекар, след което постъпва на военна служба. Взема участие в Турско-испанската война и в морското сражение при Лепанто през 1571 г. загубва лявата си ръка. На връщане в Испания през 1575 г. е пленен от пирати и е отведен в Алжир. Откупен, през 1580 г. се прибира в Мадрид. Наклеветен е от лични врагове и попада в затвора. Литературната дейност на Сервантес обхваща времето главно след завръщането му от алжирски плен. Първото му по-голямо белетристично произведение е романът “Галатея" (1585 г., незавършен). Автор е още на трагедията “Нумансия" и на около 30 пиеси. Най-известното му произведение е романът “Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча" (I ч. – 1605 г.; II ч. – 1615 г.), който е едно от най-значителните постижения на европейската ренесансова литература.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;