Денонощно жандармерия охранява сградата на видинската Синагога, видя репортер на "Фокус“. Близа 130 годишната сграда на някогашния еврейски храм, днес е превърната в Културен център "Жул Паскин“. Синагогата бе изцяло реставрирана и обновена с европейски средства и в началото на септември  отвори врати като най-новия и модерен културен център в града, носещ името на родения във Видин художник модернист Жул Паскин.

Еврейската общност във Видин днес е малобройна, но на пристанището на Дунав в града ежедневно акостират по два, три, а по някога и четири туристически круизни кораби с чуждестранни туристи, които  слизат на брега и разглеждат забележителностите на дунавския град, вкл. и новата сграда на културния център.

След  безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври българското правителство засили охраната на отделни обекти, които се смятат за по-рискови: летища, гари, синагоги, посолството на държавата Израел, места, на които има еврейски общности или израелски туристи. Синагогите са сред обектите, за които важи жълт код-степен на готовност за реагиране в структурите на МВР, в случая във Видин-Културния център "Жул Паскин“. Пред сградата 24 часа в денонощие на пост има автомобил на Жандармерията с двама униформени, които се грижат за сигурността. Засилено е полицейското присъствие и при акостирането на круизните кораби  на пристанище Видин, особено ако на борда им има израелски туристи.