От 17 до 23 юни на територията на страната се провежда специализирана операция по контрол на водачите за употреба на алкохол и/или наркотици и техните аналози по инициирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция- ROADPOL. Една от трите основни причини за възникване на тежки пътни произшествия по пътищата на Европа, с голям брой жертви и ранени, е управлението на МПС от водачи, употребели алкохол, наркотици и други упойващи вещества.

21 юни е обявен за 24-часов маратон по контрол за употреба на алкохол и наркотици. Още в първия час на маратона в 01,45 часа е хванат водач, употребил наркотични вещества. Той е установен от екип на участък "Петолъчка" към РУ-Сливен при проверка в село Желю войвода. Няколко часа по-късно, в 06,00 часа, в град Сливен е установен водач, който управлява с концентрация на алкохол над 1,2 промила. Дрегерът е отчел 1,43 промила. Водачите са задържани за 24 часа. По случаите са образувани досъдебно и бързо производство.

Контролът продължава. Изградени са контролни пунктове за проверки на територията на областта. Мобилни екипи извършват линеен контрол на автомагистрала "Тракия", главните и второстепенните пътища. Служители от районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица осъществяват контрол по общинските пътища и в малките населени места.

От началото на седмицата е установен един водач след употреба на наркотици, за което е образувано бързо производство и трима водачи с алкохол под 1,2 промила.

ОДМВР-Сливен апелира за отговорно поведение на пътя, спазване на ограниченията, избягване на рисковано изпреварване, търпение и толерантност към останалите участници в движението.