Празник на плодородието под надслов "Ден година храни“ стягат отново в горнооряховското село Поликраище, предаде кореспондент на "Фокус“. Организаторите от Народно читалище "Развитие“ уточняват, че вече приемат и заявки за участие в събитието, което ще се случи в началото на септември /на 9-ти/.

Идеята на събитието е да популяризира българските традиции, свързани с кулинарната култура – оригиналните български сортови семена и изделия, съчетани в българската обредност и с народните танци – ярък израз на националните ни характер и култура.

И този път част от Празника ще са изложби на зърно, семена, мед, пчелни продукти и други вкусни деликатеси, всички направени от малки производители или домашно приготвени. Ще има експозиция и на обреден хляб под надслов "Хлябът в празничния календар на българина".

Инициаторите на проявата обещават и много награди, като призове ще получат най-атрактивно аранжираните щандове със земеделска продукция и обредни хлябове.

Тези, които обичат да танцуват, ще могат да се включат в надиграването с конкурсен характер.

Празникът предоставя възможност и за творческа изява и популяризиране на словесното и фолклорното изкуство чрез надпяване, надсвирване и надиграване (индивидуално и групово) на любители от всички възрасти.

Заявки за участие в събитието се приемат до 31 август на адреса на читалището в Поликраище.