Подлезът на спирка ж.к. "Изток“ е напълно преобразен. В продължение на няколко месеца в пешеходното съоръжение, където ежедневно преминават хиляди студенти, преподаватели и граждани, които живеят и работят в района ни, кипеше усилена работа. Тэова заяви кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев във Facebook.

Обновяването на пространството е по инициатива на Стопанския факултет към СУ "Св. Климент Охридски“, като основен мотиватор и реализатор на идеята е заместник-деканът-доц. д-р Марина Стефанова. 

"Обновяването на подлезното пространство е пример за доброто взаимодействие между местната власт в лицето на администрацията на район “Изгрев", Стопанския факултет, доброволците – жителите на кварталите ни, студентите, както и на представителите на изкуството. Чудесен пример е как всички заедно можем да преобразим едно пространство и да го превърнем в модерна, цветна и приветлива градска среда.

"Силно се надявам, че поставяме още едно начало – чрез активно облагородяване на града около нас, заедно да се справим и с вандалските прояви, с които години наред се борим като общество. Инициативата ще даде старт и на други ползотворни партньорства между общината и гражданите на София в името на това, всички заедно да живеем в чиста, европейска столица.

Благодарим на всички, с чийто доброволен труд бе реализирано обновяването. Инициативата е осъществена изцяло с доброволен труд на студенти от Стопанския факултет, граждани на район "Изгрев“ и дарения на суровини и материали от отговорни компании. Световнопризнатият графити артист Николай Петров – Glow ни дари труда и вдъхновението си, за да промени съществен елемент от градската среда, какъвто е подлезът", добави още Делян Георгиев

"За нас освежаването на подлеза чрез създаване на мащабен тематичен стенопис, с помощта на студенти доброволци, отговорни компании-дарители и вдъхновената работа на графит артиста Николай Петров GLOW, е стъпка към повишаване на неговата безопасност и популяризиране на важните теми за устойчивото развитие, ценността на ученето през целия живот и силата ни да се променяме", заяви доц. Марина Стефанова при завършването на проекта.

Стенописите са под надслов “Change over Challenge". Цитатите са избрани след предварително обсъждане с три отделни фокус групи – студенти, доброволци от квартала и артисти, и покриват три основни теми: ценността на образованието – подлезът е вход към кампус "Изток“ на Софийския университет, който включва Стопански и Философски факултет, както и към най-големия национален научен комплекс - Българска академия на науките.

Една от целите на инициативата е да популяризира сред ежедневно преминаващите през подлеза идеята, че образованието е висша цел, устойчивото развитие – поставя фокус върху новата концепция за устойчива градска среда и начин на живот и как опазването на природата и икономическият растеж могат да вървят ръка за ръка. Обновяването на подлеза се реализира по инициатива на Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и фондация ФЕБ, с административната подкрепа на с район "Изгрев“ и район "Слатина“.