Делото за убийството в смолянското село Чокманово влиза в съда, предаде репортер на "Фокус“. Днес от 11:00 часа ще бъде първото заседание по делото в Окръжния съд, образувано по обвинителен акт, внесен от Окръжна прокуратура – Смолян.

Обвиняемият е С. А. К., с настоящ адрес в смолянското село Чокманово, който е безработен и с 14 присъди. Той е обвинен в това, че 28.01.2023г., около 11:00 часа, в Чокманово, на първи етаж в къща, умишлено е умъртвил М. И. Р., живущ в същото село. Смъртта е настъпила в резултат на множество удари, нанесени с ръце, крака и с метален тиган в областта на главата, които са довели до тежка черепно-мозъчна травма с наличие на субдурален /под твърдата мозъчна обвивка/ и субарахноидален /под меката мозъчна обвивка/ кръвоизлив и вклиняване на малкомозъчни структури с парализа на жизненоважни мозъчни центрове - на дихателна и сърдечна дейност, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, изразяващи се в множество удари, нанесени с ръце и крака по главата и тялото, с метален тиган по главата, както и множество прободни и порезни наранявания, нанесени с нож в областта на гръдния кош на убития - Престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр. II-ро и пр.III-то , във вр. чл.115 от НК.

В случая липсват предпоставките на чл. 53 НК.

Не са налице условия за трансфер на наказателното производство.

Поради горното и на основание чл.247, ал.1, т.1 от НПК Смолянска окръжна прокуратура внася настоящия обвинителен акт, ведно с досъдебно производство № 40/2023 г. по описа на РУ-Смолян, пр. пр. Вх. № 171/2023 г. на ОП-Смолян, в Смолянския окръжен съд - за образуване на съдебно производство.

Припомняме, че убийството разтърси региона на Смолян преди година, тъй като това е тежко престъпление, които е нехарактерно за областта. Престъплението е изцяло с битов характер и е свързано с употребата на алкохол в доста голямо количество, обясниха преди година от полицията. Лицата са се познавали, всички са от село Чокманово. Сигналът бе подаден в 6.20 часа на тел 112 от четвърто лице. В него бе заявено, че мъж не диша и е с много кръв по цялото тяло. Веднага на място е изпратена дежурна група, която установява мъжа и се обажда на спешна помощ, за да констатират смъртта. След като става ясно, че се касае за убийство, са извършени множество оперативно-издирвателни работи и малко по-късно предполагаемият извършител беше задържан на територията на село Чокманово в друга къща. И убитият, и обвиняемият са безработни и единственото, което ги свърза е алкохола. За обвиняемият има подадени множество сигнали, че в следствие на злоупотреба с алкохол, заспива по пътя и покрай него и пречи на движението и на хората.