Окръжният съд във Варна върна за втори път внесения от прокуратурата обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията.

Този път, както ви информирахме по-рано, пред съда като обвиняем се изправи единствено бившият кмет на Варна Иван Портних. С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо другите двама обвиняеми по делото и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България. Тази насока даде при предходното разпоредително заседание и Варненският окръжен съд.

Внесеният граждански иск от Община Варна за нанесени вреди, вследствие на извършените престъпления не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според съдебния състав, предвид фактическата и правна сложност на делото, разглеждането и на гражданския иск би забавило и затруднило съдебното производство. Внесените в съда материали от разследването са 55 тома.

Тричленният съдебен състав прие единодушно, че държавното обвинение не е изпълнило указанията на съда от предходното разпоредително заседание, провело се на 14 февруари тази година. И в новия обвинителен акт отново са допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения – противоречия между фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и неговия диспозитив. Съдът прецени, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Иван Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в сега внесения обвинителен акт. Това е ограничило възможността му да се защитава ефективно.

Поради изложените съображения Варненският окръжен съд прекрати съдебното следствие и върна делото на прокуратурата за отстраняванe на допуснатите нарушения.

Определението на съдът може да бъде обжалвано или протестирано в седем дневен срок от днес.