Районна прокуратура (РП)-Видин предаде на съд 20-годишния младеж,  който преби и острига косата на своята приятелка, предаде репортер на "Фокус“.

Прокуратурата приключи досъдебното производство и внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.Р. (на 20 години), съобщават от Апелативна прокуратура - София. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления за противозаконно лишаване от свобода, предхождано от системно физическо насилие по начин, мъчителен и опасен за здравето на пострадалата, неизпълнение на заповед за незабавна защита, причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, уточняват от  прокуратурата.

През м. февруари 2021 г. обвиняемият Р.Р. заживял на семейни начала със С.С. (22-годишна) в дома си във Видин. Вследствие на употреба на наркотично вещество амфетамин ставал агресивен, системно упражнявал физическо насилие спрямо С.С. Поводи за това били отказите й да употребява дрога и ревност. Това продължило и когато двамата се преместили да живеят при близките на пострадалата. Въпреки че побоите зачестявали и ставали по-жестоки, тя не подавала сигнали в полицията и не търсила медицинска помощ, допълват от прокуратурата. Няколко пъти двамата се разделяли, след което отново заживявали заедно. За кратко той се въздържал от упражняване на физическо насилие спрямо С.С., но после отново продължавал да я малтретира. За един от случаите на насилие бил подаден сигнал в полицията. Пострадалата посещавала Център за спешна медицинска помощ във  Видин, където й било издадено медицинско свидетелство. Впоследствие, след подадена от С.С. в съда молба по Закона за защита от домашното насилие, била издадена заповед за незабавна защита, с която на Р.Р. били наложени ограничителни мерки. Няколкократно тя била нарушавани от обвиняемия.

На 30.07.2023 г. Р.Р. нанесъл пореден побой на пострадалата, остригал й косата,

държал я против волята й в дома си повече от две денонощия, като през това време не й давал вода и храна. С.С. успяла да избяга при съседи. За случилото бил подаден сигнал в полицията. В дома на обвиняемия са били извършени процесуално-следствените действия - оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване. В хода на досъдебното производство са разпитани свидетели, назначени са и са извършени експертизи – съдебномедицинска, съдебна психолого – психиатрична.

Предстои делото да продължи в съда, допълват от Апелативна прокуратура-София.