Варненска делегация присъства на семинар с пациенти с таласемия и водещи лекари в областта, който се проведе тези дни в Букурещ, Румъния.

Участие взеха лекари и пациенти от 25 държави - Италия, Гърция, Кипър, Обединеното кралство, САЩ, Канада, Индия, България и други. Конференцията откри президентът на Международната таласемична организация - господин Пано Енглезос - с думите: "Този семинар служи като напомняне, че ние наистина сме глобално семейство".

Д-р Портър и д-р Влакаки разказаха за терапията, както и за мониторинга на желязото.

Проф. Пиетро Содани и д-р Ледерер споделиха новата информация относно генната терапия и трансплантацията на стволови клетки. Очаква се развитието в тази област да се докаже до няколко години.

Проведе се дискусия, свързана с кардиологичните проблеми, засягащи пациенти с таласемия.

Важна част от събитието беше кръглата маса. Участниците в нея бяха пациенти и лекари от цял свят. Те споделиха своите впечатления от лечението, както и за трудностите, с които се налага да се сблъскват в своето ежедневие.

Обучението на пациентите и повишаването на техните умения ги насърчава ефективно да участват в процесите на вземането на решения и формулирането на здравна политика.