По покана на управата на единия от двата румънски градове-побратими на Разград делегация, водена от заместник-кмета Елка Неделчева, посети Кълъраш на 21 и 22 септември. В делегацията участваха: общинските съветници Михаил Тодоров и Елис Фейзиева, специалистът по спорт в Община Разград Златина Георгиева, както и директорът на ПГПЧЕ"Екзарх Йосиф" Ивелина Христова.

По традиция в края на септември се отбелязват Дните на Кълъраш. Градът е създаден преди 429 години, но носи настоящото си име от 140 години. Тазгодишните тържества освен делегацията от Разград гости уважиха: кметът на Община Силистра Александър Сабанов и представители на още един град-побратим – град Кълъраш от Молдова.

Официалното откриване на Дните на Кълъраш се проведе в Историческия музей. По време на церемонията  заместник-кметът Елка Неделчева връчи на Кмета на Кълъраш инж. Мариус-Григоре Дулче поздравителен адрес от името на Кмета Добрин Добрев и предаде неговите поздрави и благодарност, че разградска делегация има честта да е част от празника на румънските ни побратими, написа и пожелания в специална Книга за приветствия.

По време на официалната церемония Кмета Мариус-Григоте Дулче връчи 3 награди на заслужили жители на Кълъраш – полицай, спасил от удавяне двама души, отличничката на годината, както и собственичка на спортен център, в който се подготвят олимпийските надежди на Румъния. Връчени бяха и три отличия "Почетен гражданин на Кълъраш", съобщиха от общината.

След официалната церемония г-жа Неделчева и г-н Дулче обсъдиха и конкретни възможности за подобряване на партньорските отношения между двата града. Една от инициативите е подкрепа за проект на ПГПЧЕ"Екзарх Йосиф" по програма "Еразъм", който предстои да бъде защитен през октомври и по който в разградската Езикова гимназия ще бъде разкрита паралелка за екскурзоводи с румънски и френски език. В тази връзка бе обсъдена възможността за обмен на учители по румънски език от сродно училище в Кълъраш. Кметът Дулче предложи това да е местната Гимназия по изкуства, музика и спорт и по време на визитата бе осъществена комуникация между директорките на двете училища и уточнени последващи действия за реализация на инициативата. В сферата на спорта също бе обсъдена конкретна идея и чрез Кмета Дулче бяха поканени млади спортисти от Кълъраш да участват в 60-ото издание на крос "Освобождение", който ще се проведе за празника на Разград 28 януари през 2025 г.

Кметът Дулче изрази задоволство от развитието на отношенията между двата града и заяви, че е отворен и за следващи съвместни инициативи.

Гостуващите делегации имаха възможност да се запознаят с част от спортната инфраструктура – посетиха Спортен център за различни видове спорт, като наблюдаваха демонстрации по карате и фитнес.

Разградската делегация посети и парка до местната зоологическа градина, както и фермерски пазар, а последното събитие, на което присъства, бе тържество за отбелязване на златни сватби на 65 семейства от Кълъраш – вълнуваща церемония, на която възрастните хора след 50-годишен съвместен живот бяха отново венчани тържествено от Кмета Мариус-Григоре Дулче.