Всички деца от Караманово бяха приятно изненадани по повод Международния ден на прегръдката. Те получиха подаръци от Германия. Според възрастта на палавниците във всеки от пакетите имаше дрехи, лакомства, ученически пособия и играчки. Жестът на доброта се проявява вече за трета година, информира Община Ценово.

В основата на благотворителната кампания е българката Цветанка Шмит. От години тя живее в Германия, където е създала семейство. Тя е една от активистките на организацията "Булгариен хилфе“, която провежда благотворителни кампании за сънародниците ни повече от двадесет и пет години. Жената обаче не забравя и родовите си корени, а в Караманово е родена нейната майка.

В дарителската акция активно са се включили учителите, учениците, родителите им и ръководството на българското училище "Буквар“ във Франкфурт на Майн и активисти от дружеството "Българиен хилфе“,  В кампанията участвали и много българи, живеещи и работещи в немския град. Те предварително са получили информация за броя на децата и учениците и техните потребности.

"Досега с празнични пакети ни изненадваха в навечерието на Коледните и новогодишните празници. За първи път пратката пристигна  по повод Международния ден на прегръдката. Искрено се надявам, че контактите които създадохме и утвърдихме през годините, ще се развиват и задълбочават в бъдеще“, сподели кметът на Караманово Бисер Блажев. Той раздаде с удоволствие подготвените пакети за всяко дете. Малките палавници с нетърпение и грейнали очи разопаковаха пратките, а като благодарност изпълниха много стихотворения и песнички. Кметът на Караманово веднага подготви и изпрати благодарствено писмо до благотворителната организация и активистите на "Булгариен хилфе“.