За поредна година в Регионалния исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян се организира Ателие за изработване на традиционна родопска сурвачка. Това съобщи за "Фокус“, музейният педагог Анна Болгурова. Работилницата ще се реализира от 11 до 20 декември, като интересът към нея е голям и досега са се записали за участие над 240 деца от детските градини и училищата в града. Записванията продължават и всички желаещи могат да се включат дори и по време на самото ателие, каза Болгурова.

"Тази година за първи път имаме записани деца от втора и трета група от детските градини. В ателието се включват повече музейни служители, за да може всички желаещи деца да усетят традицията и да се запознаят със сурвачките и обичаят Сурвак. За 4-5-годишните това ще бъде и първото осъзнато сурвакане и те ще научат за какво служи сурвачката, каква е традицията и че всъщност като наричат с тези благи думи и като сурвакат с това здраво дряново клонче това означава, че жилавостта и здравината на дряна трябва да се прехвърли върху този, който сурвакат. Сред записалите се има и семейства, който също ще се включат в изработката на сурвачки“, поясни музейният педагог.

Тя допълни, че в ателието в музея не само ще украсят сурвачки, но и ще разкажат на децата за традициите и обичаите. Подрастващите ще разберат какво представлява и каква е устойчивостта на тази традиция във времето. В съвременните условия сурвачката и сурвакането се е изменило, но основната идея, че то се прави за здраве и плодородие, е останала и до ден днешен и се предава през поколенията.

"За участниците в ателието от музея ще са подсигурени всички необходими материали за украсата – дрянови клонки, вълнени прежди и конци и сушените плодове. Накрая децата ще се тръгнат с една красива и автентична родопска сурвачка и ще пренесат традицията в дома си“, каза още Анна Болгурова.