Основно училище "Професор Марин Дринов“ в Кюстендил отбеляза подобаващо Европейския ден на спорта, предаде репортер на "Фокус“. Европейски ден на спорта в училище се осъществява в последния петък на месец септември.  

Основната цел на кампанията е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Училищният двор събра близо 500 деца, сред които и възпитаници на Детска градина "Слънце“. Гост на празника беше кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. "За мен е истинска радост в този прекрасен спортен слънчев ден да присъствам на този празник. Надявам се най-добрите отбори да победят и всички да се забавляват. Пожелавам на всички успешна учебна година“, каза инж. Атанасов. Кметът отбеляза, че неговите ученически години са преминали в базата 2 на училището и той също е спортувал на тази площадка.

Децата се съревноваваха в разнообразни спортни игри футбол, баскетбол, волейбол, крикет, народна топка, дърпане на въже, щафети и други. Имаше и демонстрации на бойни изкуства. Отборите бяха подкрепяни от родители, учители, гости и най-вече от мажоретния състав към учебното заведение.

"Стремим се децата да спортуват. Да ги насочим към някакъв вид спорт и да имам възможност по-голямата част от тях, а и защо не всички да имат някакво движение. В момента имаме такъв проблем и ние се насочваме към него и неговото разрешаване. Това ще помогне на децата за по-добро и за по-качествено образование“, каза пред "Фокус“ Божидар Попов, директор на Основно училище "Професор Марин Дринов“ – Кюстендил. Той акцентира и върху това, че част от игрите са с екологична насоченост.