Деца и младежи от различни части на страната творят заедно и се учат на любов към родното място в павликенско село. За поредна година Горна Липница е домакин на  Арт Резиденция “Старото училище", мотото през 2024-а е “Генерация Творя", предадде кореспондент на “Фокус". Темата, която този път обединява младите творци, е “Творческа България за света".

Децата са разделени в две групи, като ментор на по-малките са Пламен Петров и Надя Боянова. Пламен Петров е един от тримата организатори на арт резиденцията, заедно с Дарина Палова и Димитър Палов. Професионално се занимава с графичен дизайн. Има самостоятелни и групови изложби в Павликени, Велико Търново, Пловдив, Варна, София и други. Надя Боянова е потомка на стари горнолипнишки родове. Тя влиза в арт резиденцията след години на странстване, търсене и откриване на творческото и житейското си амплоа. Синтезът между изкуствата е посоката, която избира за работата с децата на Горна Липница, три от които са нейните собствени. Споделя и практикува принципите за свободна педагогика, в която водещо е подражанието на смислено подредени занимания по изкуства, които преливат едно в друго без граници.

Останалите инивидуални участници са Димитър Николов - ленд арт; Вангел Вангелов – инсталация; Росена Тодорова - визуални изкуства; Габриел Петров - визуални изкуства, видео; Деница Целова - кинетична инсталация; Кристофър Кръстев – пърформанс; Давид Ангелов - видео; Магдалена Радева- живопис; Юлян Вергилов – видео; Рами ван Кестел и L.Y.R.A – ритуално изкуство

Всички участници ще творят в рамките на седмица и тази събота - 10 август от 18:00 часа - ще представят своите произведения. Изложбата ще бъде в сградата на училището в Горна Липница.

Събитието е част от културния календар на Община Павликени.

Арт Резиденция "Старото училище“ е създадена през 2010 година и се намира в павликенското село Горна Липница. В миналото сградата, в която се помещава резиденцията, е била училище. Резиденцията разполага с 6 закрити ателиета и фотоателие, открито пространство за работа – дворът на училището, зала за кинопрожекции и концерти.