Талантливи деца от Горна Оряховица са автори на един от сувенирните подаръци, които местната власт ще връчва на официални гости. Уникалните керамични чинийки са изработени по поръчка на Общината от младежите от школата по керамика към СУ “Вичо Грънчаров", предаде кореспондент на “Фокус".

“Можете да ги намерите в почти всяка точка в Европа", похвали се зам.-кметът Петя Иванова при посещение в художественото ателие на училището.

Сувенирът изобразява едни от най-обичаните символи на Горна Оряховица – божурите и местността Камъка. Керамичната чиния е сред подаръците, които се поднасят на специалните гости на града и при официални посещения от страна на общинското ръководство. Всяка една чиния се изработва ръчно от учениците и е неповторима. Идеята е на специалистите в отдела по хуманитарни дейности и спорт, а Общината предоставя на ателието необходимите за изработване ресурси. Първите такива сувенирни подаръци бяха създадени по повод празника на Горна Оряховица 29 май.

В СУ "Вичо Грънчаров" зам.-кметът Петя Иванова се срещна с директора на училището Нели Атанасова и с учителя по изобразително изкуство, възродил школата Надежда Георгиева.

В ателието вече се създават и произведения, които ще бъдат изложени на предстоящия Коледен базар, видя при посещението си заместник-кметът.

Керамичната школа в СУ "Вичо Грънчаров“ бе възстановена по идея на директора, след 25-годишно прекъсване. Школата е създадена през 1980 година от Борис Александров, а днес делото му продължава неговата дъщеря Надежда Георгиева. В ателието по керамика се занимават около 20 ученици. Техни творби вече участват в конкурси и печелят награди.