Деца от ДГ №12 "Щурче“, ДГ №17 "Първи юни“ и ОУ "Христо Смирненски“ в Добрич, родители, учители и образователни медиатори посетиха заедно V Регионално изложение "Земята - Рай за всички", което се проведе на 11.10.2024 г. по инициатива на НЧ "Романо дром - 2002 г.“

Съвместното организирано посещение е част от заложените дейности по проект "Равен достъп до качествено образование, устойчива образователна десегрегация и превенция на вторична сегрегация“ на Община град Добрич, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства по НП "Подпомагане на общините за образователна десегрегация“.

Проектът насърчава съвместната работа на детските градини/училището и семействата, като същевременно се стреми да предотврати вторичната сегрегация. Приемането на културното многообразие като част от националната култура, взаимното уважение, изграждането на мостове на приятелство и толерантност са важна част от образователния процес.

В условията на глобализиращия се свят, толерантността и разбирането между различните етнически общности са фактори за изграждането на хармонично общество. Родителите и учителите играят важна роля в насърчаването на тези ценности сред децата като осигуряват основата за взаимно уважение, диалог и приемане на различията, а образователните медиатори, назначени по проекта, подпомагат този процес.