В кюстендилското село Шишковци се проведе пленер "С духа на Майстора“. Пред "Фокус“ секретарят на читалище "Владимир Димитров – Майстора“ Ваня Ризова посочи, че в пленера са участвали деца от селото и деца, дошли за лятната ваканция в населеното място.

"Може би много хора знаят за нашата кауза, събираме средства за възстановяване на сградата на ЖП гарата в село Шишковци, защото за нас тя има сантиментална стойност. На един от нашите благотворителни базари, при разговор с кмета н Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, дойде идеята ние да организираме един детски пленер по изобразително изкуство, а сътворените от децата картини да бъдат поставени във фоайето на Народното събрание и нашите депутати да ги закупят“, разказа Ваня Ризова.

Целта е събраните от картините средства да бъдат вложени във възстановяването на сградата на железопътната гара в селото на Майстора. Самата идея е приета много добре от страна на децата. Те с голямо желание рисуват.

Ваня Ризова подчерта, че има местни художнички – Светла Лазарова и Снежанка Рангелова, които са наблюдавали творческия процес, а децата претворяват своите мечти.

"Първата изложба на Владимир Димитров – Майстора е била в чакалнята на железопътната гара в село Шишковци. Искаме тази чакалня да бъде превърната в една експозиционна зала, а вторият етаж да бъде за подслон на гости“, коментира още Ваня Ризова.

Към момента сградата на железопътната гара в Шишковци е бракувана, а местното население прави постъпки тя да бъде предоставена за стопанисване на хората от селото на Майстора.