Деца от  три детски градини в предучилищна възраст се включиха в спортен празник в двора на Шесто ОУ “Свети Никола“ в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Малките спортисти от старозагорските градини "Българче“, "Камбанка“ и "Слънце“ се впуснаха с хъс и желание в състезание заедно с децата от подготвителната група на шесто основно – "Мечо Пух“. Те сформираха 4 отбора и демонстрираха бързина и издръжливост под аплодисментите на учители, гости и родители.

Събитието е във връзка с проект "Спортен час“ на  Министерството на младежта и спорта за допълнителни занимания, извън учебните часове, на децата от подготвителната група и първи и втори клас. Проектът е успешно реализиран между училището и Спортен клуб "Спартак“ и осигурява занимания по лека атлетика за децата в следобедните часове.

Директорът на VI Основно училище "Свети Никола“ г-жа Илияна Аргирова, откри спортния празник и поздрави всички присъстващи. Тя насърчи малките участници, пожелавайки им да дадат най-доброто от себе си в предстоящите игри.

Участниците с ентусиазъм и енергия се включиха в три забавни и състезателни игри: "Щафета за бързина и сръчност“, "Разходка на домашен любимец“ и "Гореща топка“. Спортната програма беше водена от Анита Кръстева - треньор в Спортен клуб по лека атлетика "Спартак“, а децата от клуба помагаха с подготовката на игрите. Всяко дете демонстрира умения, увереност и спортен дух, а зрителите с радост наблюдаваха тяхната активност и отдаденост. В духа на сътрудничество и обща победа, всички малки спортисти бяха обявени за победители.

Специален гост на празника бе заместник-кметът на Община Ямбол г-н Енчо Керязов, който е и известен акробат и еквилибрист. Той впечатли децата с разказ за своя професионален път.

"Повече от двадесет години съм бил цирков артист – еквилибрист. Да обясня на най-малките – това е човек, който стои на ръцете си или едната ръка и балансира тялото си върху ръцете. Печелил съм редица награди, като една от най-престижните е "Сребърен клоун“ от Международния цирков фестивал в Монте Карло“, разказа Енчо Керязов.

Заедно с деца, учители и гости той демонстрира лека и приятна гимнастика, като насърчи и родителите да се включат, заявявайки че "личният пример, който даваме на децата си, е най-важен“.

Гости на празника също бяха г-жа Станимира Димитрова, началник-отдел "Образование и младежки дейности“, г-н Петко Крумов, началник-отдел "Спортни дейности“ и г-н Стелиян Попчев, началник-отдел звено "Спорт за всички и спортни дейности“. Те поднесоха множество подаръци на малчуганите - обръчи, топки и ученически пособия, осигурени от Община Стара Загора и магазин Decathlon. Събитието завърши с доволни и щастливи деца, учители и родители, както и с обещание за нови спортни предизвикателства.

За доброто настроение, по време на празника, се погрижиха четвъртокласниците от VI Основно училище "Свети Никола“, които демонстрираха умения от различни бойни техники, както и отправиха музикални поздрави към всички присъстващи.