От месец септември фондация "Здраве и социално развитие“ по проект "Лекар в квартала“ ще проведе безплатни изследвания на 150 деца от ромски произход в столичния квартал "Факултета" и квартал 7 в Самоков. 

Прегледите ще започнат на 11 септември и бъдат извършавани по график.   

Те ще се провеждат в медицинския кабинет на фондацията в Център МИР-Суходолска на ул. "Суходолска“ във "Факултета“. По преценка на лекаря децата ще бъдат насочвани за биохимични изследвания на кръвта за диагностика на анемия.

Поради отдалечеността на кварталите и нежеланието на част от общопрактикуващите лекари да работят с пациенти от ромски произход, децата, които проектът ще обхване, са високорискови за развиване на анемия вследствие на неправилни хранителни навици и липса на профилактика. Едновременно с това голяма част от децата нямат и задължителните ваксини, което е предпоставка за възникване на локални епидемии.

Фокусът на проекта е върху подобряване на профилактиката на заболявания, с акцент върху анемията, диагностиката и лечението на децата от двата ромски квартала.

"Децата са еднакви навсякъде, без значение дали са от български, ромски или друг произход, и имат нужда от равен шанс и равни грижи, но условията, в които живеят, са различни. Основният проблем е, че новородените бебета нямат личен лекар. Никой лекар не иска да ги запише", сподели наскоро д-р Байнова в интервю за "Дойче веле". Това е повече от мотивация за нея да бъде лекарят в квартала на тези деца.

Освен безплатните медицински прегледи и диагностика, проектът предвижда и кампания "Анемията е няма“, която да информира родителите за причините за анемията и последствията й за здравето и развитието на децата. Акцентът й ще бъде върху това, че анемията е "няма“, т.е. тя не може да бъде разпозната без специални кръвни изследвания. Това съобщиха от фондацията. 

Повече за фондацията:

Мултиетническият и мултидисциплинарен екип на фондация "Здраве и социално развитие“, наброява над 90 специалиста и работници на терен, които работят в 6 различни центъра в 5 големи ромски общности: София (кв. Филиповци, кв. Христо Ботев и кв. Факултета), Кюстендил (кв. Изток) и Самоков (кв. 7). От своето създаване една от основните цели на фондацията е да работи за подобряване на здравето на хората в труднодостъпни общности.

Ние създаваме първия общностен здравно-социален център в ромската общност през 2003 г. и първото мобилно медицинско звено за уязвими групи в България. От 2003 и 2017 г. нашият екип работи по изграждането на капацитета на местните екипи, мониторинга и оценката на 14 НПО по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и Програмата за подобряване на контрола на туберкулозата в България, изпълнявана от МЗ и финансирана от GFAMT.