Деца от Западните покрайнини за пръв път посещават Велико Търново. Старата столица посреща 40 ученици от шести, седми и осми клас на българското Основно училище "Христо Ботев“ към Културно-информационния център в Цариброд. Младежите ще са гости на града до 29 септември, предаде кореспондент на "Фокус“.

Пътуването се осъществява, благодарение на Национална програма "България-образователни маршрути" на Министерство на образованието и науката. Докато са у нас, освен Велико Търново, децата ще имат възможност да разгледат и Арбанаси, и Плевен.

В програмата "Славно минало" са включени обекти, препоръчани от МОН - архитектурно-музеен резерват "Царевец“ и църквата "Св. Четиридесет мъченици“, Мултимедиен посетителски център "Царевград ТърновЮ, музей "Възраждане и Учредително събрание“ и къща-музей "Емилиян Станев“. Възпитаниците на ОУ "Христо Ботев" в Цариброд ще разгледат Констанцалиевата къща и църквата "Рождество Христово" в Арбанаси.

В Плевен техни домакини ще са учениците от Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов". Младите екскурзоводи ще покажат града си и ще разкажат на връстниците си за героичната битка и обсадата на Плевен по време на Руско-турската война, пресъздадена в Панорама "Плевенска епопея" в Скобелевия парк. От там ще се отправят към Костницата, Паметника "Майка България", Водната каскада, Параклис-мавзолеят "Св. Георги Победоносец" и ще видят експозицията на Регионалния исторически музей.