Деца от Кюстендил ще изработват въстанически знамена по повод годишнина от Априлското въстание. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Мирослава Таскова, експерт в Регионален исторически музей – Кюстендил. Детската музейна работилница ще продължи до 8 април, включително.

В три последователни дни специализираният детски музеен кът се превръща в работилница с различни занимания, някои разкриващи характерни за музея дейности. Наред с интересните образователни теми за игра в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към кюстендилския музей, малките посетители и техните родители и учители имат възможността сами да изработват, творят и представят изделията на своя труд. Заниманията през месец април са свързани с изработване на копия на знамена от Априлското въстание. Темата е посветена на едно от най-паметните събития в нашата история, довело до възстановяване на Българската държава след петвековно чуждо владичество. Важно място в неговата подготовка заема изработването на знамена, което се възлага на местни зографи и учителки.

Според Мирослава Таскова от музея в Кюстендил, чрез организираните дейности децата се докосват до революционния дух на епохата и до желанието за свобода и независимост.

Венцеслав ИЛЧЕВ