Регионален исторически музей – Кюстендил организира детска работилница на тема "Картите на Княжество България“, предаде "Фокус“. В рамките на три дни малките посетители на културния институт могат да се включат в заниманията, посветени на две важни за България дати – 6 септември 1885 година и 22 септември 1908 година.

"Картите на Княжество България отразяват случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор. Чрез изработването им септемврийската Музейна работилница за деца има за цел да разкаже за смелостта и решителността на предците ни да следват един общ национален идеал за обединение на българския народ в целокупна и единна държава“, обясниха организаторите.

Месец септември е наситен със събития, повратни за българската история. На 6 септември 1885 г. в Пловдив е поправена една от грешките, заложени с решенията на Берлинския конгрес, който следва Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. Обявено е Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

Към територията на свободна България са присъединени шест регионални центъра Татар Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Бургас. Все още под османска власт остават градове като Горна Джумая и Неврокоп (днес Благоевград и Гоце Делчев), Мелник и Петрич. Те са освободени 27 години по-късно благодарение на провежданата самостоятелна външна политика на България, станала възможна едва след обявяване на нейната независимост на 22 септември 1908 г.