640 килограма пластмасови бутилки и кенчета бяха предадени на регионалното депо за битови отпадъци в Бяла. Това е крайният резултат от акцията "Екопобедител“, която се проведе в детските градини и училищата в община Ценово. Това е първата по рода си мащабна екологична инициатива на общинската администрация, която ангажира масово подрастващите. "По този начин децата се научават и изграждат навици да събират разделно отпадъците. От друга страна, те стават активни участници в опазването на природата.

В състезанието се включиха не само малчуганите, но и техните родители“, съобщи специалистът по екология в общинската администрация Рейхан Кямилова. От общинската администрация раздадоха на желаещите предварително торби за смет и осигуриха по график извозването на пълните чували.

В продължение на два дни отпадъците бяха предадени за директно рециклиране. Разделното събиране на боклуци ще се превърне в перманентна акция на територията на общината.

Инициативата получи цялостна подкрепа и от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни като осигури наградния фонд.

Най-много отпадъци успяха да предадат Румяна Тошева от Караманово, Димитър Димитров от Долна Студена, Найден Йорданов от Ценово и Миглена Венциславова от Новград. Ръководството на Община Ценово поощри победителите с награди, а малчуганите от детските градини получиха пълни чували с подаръци.