Горски педагози и лесоинженери от Южноцентрално държавно предприятие гостуваха на децата от Родопска природна академия. Заниманията на малчуганите, които са на възраст от 6 до 16 години, се провеждат край смолянското село Могилица, съобщиха от ЮЦДП - Смолян.

"Безотговорността е най-опасната искра" бе темата на урока по Горска педагогика, от който децата научиха много полезни неща. Проявата е част от информационно-образователната кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазването на горите от пожари.

Горските педагози от ДГС Смилян инж. Гергана Балджиева и инж. Везика Моллова разказаха на малчуганите за видовете горски пожари, мерките по овладяването и превенцията им, както и какво трябва да правят в случай на пожар.

Проведени бяха образователни занимания, в които децата се запознаха с дървесните видове и горските обитатели. Участниците  разпознаваха видовете дивеч, научиха какви са грижите за него, както и любопитни факти за екоравновесието. След това последва забавна отборна игра за гасене на горски пожар. Пламъците бяха балони, които децата трябваше да спукат с тупалки и да “загасят огъня“.

Инж. Емил Комитов-специалист "Горска икономика и горска сертификация“ в ЦУ на Южноцентрално държавно предприятие, представи пред информационно образователната кампания за опазване на горите от пожари на МЗХ и ИАГ. Целта е да се засили превенцията и да се повиши отговорността на хората от всички възрастови групи към този обществено значим проблем.

Много голям интерес предизвика демонстрацията за наблюдение на горските територии с дрон, която направи инж. Сейди Хърлов от ДГС Борино. Кадрите от въздуха помагат за наблюдението за пожари в гората, за констатиране на последствията от настъпили повреди от абиотични фактори, за ранното откриване на нападенията от вредители върху дървесните видове, дори за откриването на хора, които са се загубили в гората.

От Южноцентрално държавно предприятие-Смолян предоставиха за участниците образователна  книжка "С огъня шега не бива“, издадена от държавното предприятие. Тя съдържа основните правила за пожарна безопасност. Нейни автори са инж. Бечо Пойдовски и д-р Тодор Згуров, а илюстрациите са на художничката Жива Кисьова. Децата получиха и малки ранички, носещи логото "Залесявайки, променяме света“, изработени по проекта на ЮЦДП по ОП “ Околна среда".