Дългоочакваното продължение на бул. “Македония" ще може да се осъществи след дълги години на застой и няколко кметски мандата, разбра "Фокус". Кметът на район “Южен" Атанас Кунчев е пуснал обществена поръчка за проектиране на продължението на булеварда през времената връзка по ул.“ Борис Шивачев“ до бул. "Александър Стамболийски“. По този начин трафикът от автомобили ще има директен излаз и няма да се търсят алтернативи по вътрешноквартални улици.

Булевард "Македония“ принадлежи към първостепенната улична мрежа на град Пловдив, която е една от основните пътни артерии в район "Южен“. От години обаче кючукпарижани, а и целият град Пловдив чака да се изгради улична инфраструктура след кръстовището с бул. “Никола Вапцаров".

Новата временна пътна връзка - ул.“Борис Шивачев“ частично облекчава сериозния трафик в района около големите търговски обекти, но в посока бул.“Александър Стамболийски“ улица няма.

Изграждането на временна пътна връзка като продължението на бул.“Македония“, която да се включва в бул.“Александър Стамболийски“ ще облекчи нарасналия трафик в последните години и ще улесни придвижването на автомобилния поток в най-големия район на Пловдив, в какъвто се превърна “Южен".

Според информацията на обществената поръчка подземната комуникация липсва или е остаряла и трябва да бъде подменена. Липсва улично осветление, поради което е необходимо да бъде изградено такова. По трасето от две години се осъществява и един от най-мащабните проекти в града за над 80 млн. лв. - Южният обходен колектор. Припомняме, че "ВиК“ ЕООД в момента го изпълнява  и кючукпарижани търпят доста неволи е тази насока заради затворени основни пътни артерии. Конкретно става въпрос за " Реконструкция и изграждане на канализационна и водопроводна мрежа“ по ул.“Царевец“, ул.“Модър“, бул.“Ал.Стамболийски“, ул.“Петър Стоев“ и ул.“Македония“.

В тази връзка е необходимо да бъде изготвена проектна документация като ориентировъчната дължина на улицата е 500 м. Цената за поръчката, според ЗОП-а е 50 000 лева, а крайният срок за подаване на документи за участие е 30 септември.

Избраният изпълнител ще трябва да изготви инвестиционния проект, който следва да бъде предаден на район “Южен" съгласуван. Той трябва да бъде готов за не повече от 90 дни. Целта е да се осигури оптимално използване на одобрената регулация, без да се налагат отчуждителни процедури.