Видеоларингоскоп дариха на Клиниката по интензивно лечение на нервни болести в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ дами от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). Дарението е по инициатива на Алумни клуба към организацията, съобщиха от болничното заведение.

От името на неправителствената организация дарението връчи г-жа Цветанка Минчева, председател на Управителния съвет на СЖББ и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. "Една от мисиите на нашето, дамско обединение, е да покажем на младите жени и на младите хора като цяло, че имат бъдеще в България, а това е невъзможно без предоставянето на качествени здравни грижи“, обясни тя.

Проф. д-р Евгения Василева, дмн, началник на Клиниката по нервни болести, благодари на дамите за навременното дарение, което ще улесни работата на лекарите в Нервно интензивно отделение, където колегите й водят битка за живота на пациентите с най-тежките неврологични заболявания. "При нас повечето болни са със спешни и много често животозастрашаващи неврологични заболявания. С това дарение вие правите добро на много хора“, обясни тя.

Клиниката по нервни болести е една от водещите в страната по интензивно лечение на неврологичните заболявания - коматозни състояния, остра възпалителна демиелинизираща полиневропатия, миастенни кризи, епилептичен статус, мозъчни кръвоизливи, исхемични инсулти, менингити, енцефалити др. Тук е едно от малкото места в България, където се лекуват пациенти с Миастения гравис – рядко, неврологично, автоимунно заболяване, което засяга основно млади хора и е изключително трудно за овладяване.

"Борбата за живота на някои от пациентите в нашата клиника продължава с месеци. Видеоларингоскопът ще бъде от огромна помощ при ендотрахиалната интубация“, изтъкна проф. д-р Василева. Тя не скри, че както на много други места в България, и в ИСУЛ има недостиг на реаниматори и наличният състав често е принуден да работи извънредно.

Г-жа Христина Станева, изпълнителен директор на СЖББ, която всъщност е инициатор на дарението, обясни, че лично познава проф. Василева и нейния екип и е силно впечатлена от техния професионализъм и отдаденост в работата.

"Винаги съм си мечтала за такъв видеоларингоскоп! Той ще ни бъде много полезен при интубация на пациенти с анатомични особености на дихателните пътища, тъй като дава директна видимост към гласните връзки“, обясни д-р Изабела Траянова, завеждащ Нервно интензивно отделение.

Проф. Василева, която е един от най-авторитетните невролози у нас, използва случая, за да сподели, че за пълното си окомплектоване ръководената от нея клиника има нужда от обновяване на апаратите за изкуствено дишане. Тя изрази надежда, че ще се намерят и други бизнес организации, които, както Съветът на жените в бизнеса в България, ще протегнат ръка на лекарите в името на здравето на пациентите.

Съветът на жените в бизнеса в България е организация с нестопанска цел, която промотира професионалното развитие и израстването на жените до мениджърски и високи управленски роли. Създадена преди 11 години, днес тя има 240 индивидуални и корпоративни членове и е дала възможност на стотици жени да преодолеят бариерите пред себе си и да продължат напред в кариерата си. Организацията цели също да подкрепя младите специалисти и таланти да реализират потенциала си в България.