За трета поредна година доброволците на казанлъшките сдружения "Младежки център за развитие Взаимопомощ" и "Юнайтед Авангард Артист", съвместно с Общинска библиотека "Искра" и сдружение "Бъдеще за децата“ организират инициативата "Помощник на Дядо Коледа". Това каза за "Фокус" председателят на МЦР "Взаимопомощ" инж. Мария Славова. Кампанията е насочена към деца в риск и от социално слаби семейства, а от 18 до 20 декември всеки желаещ може да направи своето дарение в Общинската библиотека "Искра" в Казанлък.

"Идеята дойде от една наша доброволка от Франция. Тя предложи, че по този начин може да не изхвърляме старите играчки на децата, тъй като родителите много често купуват нови, а те всъщност могат да бъдат използвани от деца в неравностойно положение и деца, които няма да поръчат подарък за Коледа. Нека всеки, който има здрави играчки вкъщи, да ги дари на тези деца. Не е необходимо да бъдат опаковани, тъй като после биват разпределени. Важно е да кажа, че не е необходимо играчките да са чисто нови, тъй като има хора, които купуват. Идеята е малко по-различна и по-скоро искаме да популяризираме това хората да са по-екологично настроени", каза Славова.

Тя уточни, че през преходните години не са броили колко играчки са били събрани, тъй като са били страшно много. Включват се много деца от детски градини и училища, а тази година има и цели групи от детски градини, които имат определени играчки и искат да ги дарят. "Отзвукът от кампанията е много добър и всяка година хората, които искат да се включат, стават все повече", допълни Славова.

От организациите приканват всички желаещи да се включат и да дарят една или две играчки. Те могат да бъдат за всяка възраст и трябва да са в добро състояние. Събраните играчки ще бъдат дарени на деца в нужда. С помощта на сдружение "Бъдеще за децата“, те ще бъдат раздадени в Детските къщи в малките населени места на община Казанлък и в Комплекса за социални услуги за деца и семейства.