В заседателната зала на Общинския съвет на Пловдив се провежда публично обсъждане на проекта на бюджета на община Пловдив за 2024 г. На събитието присъстват цялото ръководство на администрацията, районни кметове, общински съветници, граждани, предава "Фокус".

Основните показатели на бюджета за настоящата година са проектиране и изграждане на нови инфраструктурни обекти и довършване на започнатите, развитие и благоустройство на градската среда, проектиране на паркове, нова културна инфраструктура и обогатяване на културния календар, посочи кметът Костадин Димитров.

Целите на бюджета са плавен преход от стар към нов мандат и начало на нови проекти, т.е. е съобразен с приключването на започнатите обекти и със стартирането новите намерения на настоящия кмет в рамките на текущата година, изпълняват се финансовите ангажименти без да се нарушава обществения интерес и финансовата стабилност на общината, отбеляза заместник-кметът по финанси Женя Петкова.

Приходната и разходната част на бюджета са абсолютно съпоставими като цифри. Макрорамката беше представена преди няколко дни и пред журналисти.

Местните данъци и такси няма да се повишават, но ще бъдат актуализирани някои общински такси.