Близо седем пъти по-голям е интересът сега в сравнение с миналата година към декларирането на доходи в НАП , съобщават от офиса на Агенцията в Шумен.

Ако към 31 януари 2021 г. подадените годишни данъчни декларации за доходи са били 125, то тази година към същата дата те са 839. Новите, в пъти по-високи облекчения за деца, са водещи в приетите декларации от служителите в офиса. Малко над 75 на сто от общия брой формуляри са именно за възстановяване на суми заради едно или повече непълнолетни деца.

569 лица са побързали да подадат документите си в офиса на НАП в Шумен. 245 са го направили чрез интернет с персонален идентификационен код /ПИК/ или с електронен подпис /КЕП/ и 25 са изпратени чрез лицензирани пощенски оператори.

От офис Шумен напомнят, че най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с ПИК или КЕП, без да е необходимо лично посещение на място. Гражданите, които разполагат с ПИК или електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги на адрес https://portal.nra.bg/. Потребителите, които нямат издаден персонален идентификационен код от НАП , могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 и на имейл: infocenter@nra.bg .

При неотложност от посещение в офиса задължително следва да се спазват изискванията на пропускателния режим за физическа дистанция от 1, 5 м., съобразно маркираните места за изчакване, хигиена на ръцете, носене на защитни маски на лицето и спазването на указанията от служителите за охрана.

В офиса на НАП в Шумен се извършва и задължителна ежедневна дезинфекция на помещенията, за които работният процес се прекъсва от 12:00 до 12.30 часа и от 15.00 до 15.20 часа. Работното време на приходната администрация е от 9.00 до 17.30 часа.