Почти три пъти е увеличен разходът на електроенергия спрямо средата на миналата година, според данните – от 23 стотинки за киловат на 63 стотинки за месец декември. Това каза Даниела Коева, зам.-кмет на Община Казанлък, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. По думите й положението е така, както и за всички потребители на електрическа енергия на свободен пазар при увеличените цени в пъти. Спрямо например средата на миналата година, когато през месец юни – имам данни тук пред мен – цената, по която сме разплащали, разходите за енергия са били от порядъка на 23 стотинки за киловат, а увеличението към декември е на 67 стотинки за киловат“, заяви тя.

Зам.-кметът уточни, че сметките за месец януари все още не са пристигнали, но ще бъдат в същия порядък. По думите й това увеличение за такъв кратък период поставя всички потребители в доста сериозна и трудна ситуация за преодоляването му.

"Уличното осветление като един голям потребител на електрическа енергия е сред фокусите на Община Казанлък по повод търсене на мерки за краткосрочно справяне със ситуацията, като мерките са свързани с ограничаване на светенето на уличното осветление, която мярка наистина ще даде краткосрочен ефект върху размера на сметките, но тя не би трябвало да е такава дългосрочна мярка, предвид факта, че ние в Община Казанлък от години се опитваме да подобрим уличното осветление, т.е. градът ни да е добре осветен, както и населените места“, обясни тя.

"От средата на месец януари на територията на град Казанлък са ограничени в нощните часове част осветеност се изключват, като там, където е възможно, се намалява осветеността, като се изгася през лампа самият клон на уличното осветление, а където няма възможност, се гасят частично такива, които да намалят потреблението“, каза още Даниела Коева.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"