Подписка във връзка с инвестиционно намерение за "Изграждане на обект за складиране и обработка на СЖП от селскостопанска дейност“ /птичи тор/ край Дебелец тече в града. Тя е инициирана от кмета Снежана Първанова, предаде кореспондент на "Фокус“. Всеки, който е против, може да се включи като постави имената и подписа си в списъците, които може да намери в големи търговски обекти в Дебелец или в Кметството.

Освен това на 22 април /понеделник/ от 18:00 часа в салона на местното читалище ще има и общоградско събрание, на което са поканени всички жители. Темата е същата.

"Ще направя всичко необходимо за изясняване на обществения интерес по предложението.

На първо място подготвям писмо до регионалната екоинспекция, в което ще отразя вашата позиция относно инвестиционното намерение. За целта вече е пусната подписка в няколко търговки обекта в града и в Кметството, в която с имената и подписа си може да изразите видно несъгласието си с изграждането на обекта за складиране и обработка на животински /птичи/ тор на територията на Дебелец. Срокът е до 21 април /събота/. Очаквам вашата инициативност, за да сигнализирам своевременно РИОСВ – Велико Търново“, призовава кметът Пътванова.

Инвестиционното намерение е внесено в РИОСВ и Община Велико Търново от местен земеделски производител. В документите е посочено, че базара за производство, преработка и съхранение на палетизиран птичи тор ще бъде разположена върху територия от 2,9 дка площ. Избраното място не попада в рамките на защитени зони, а отдалечеността му е на 1,39 км по права линия западно от населеното място. Предвижда се в склада, който ще работи почти през цялата година да се доставят и обработват по 30 тона на денонощие. Технологично биологичната тор ще се подава в бункер и по поточна линия тип редлер, ще достига до апарат за сушене. Оттам ще се обработва с палетизатор и ще се пакетира в бегове с тегло по 1 тон. В предложението си до институциите инвеститорът е акцентирал, че в намерението му не се предвижда съхранение на необработен птичи тор с цел да се избегнат силни миризми. Ако все пак такива се появят, те ще бъдат в резултат на претоварване на транспортните средства, доставящи суровината, и ще са изцяло и само в рамките на имота“, обещават инвеститорите.