В разгара на летния сезон започнаха и теренните археологически проучвания на територията на община Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус".

Местните археолози подновиха разкопките на източен некропол и селище от ХIII век в южното подножие на Ряховец.

Обектът е открит случайно през 2021 година при изкопни дейности за рекултивация на депото за битови отпадъци. Част от него е проучена в периода 2021-2022 година от екип с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – Велико Търново) и зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Горна Оряховица), като проучванията са финансирани от Община Горна Оряховица.

До момента са разкрити десет гроба от ХIII век със специфични различия от християнския погребален обред и двадесет и шест средновековни археологически структури, сред които ями с животински кости от говеда и цели черепи на кон и крава и едно полувкопано жилище.

И това лято разкопките се финансират от Община Горна Оряховица, която през тази година е осигурила 20 000 лева за археологически проучвания. Археолозите планират да бъдат допроучени част от вече откритите структури и разкриване на нови, които да внесат повече яснота за поселението и функциите на обекта край крепостта. Археологическите разкопки на некропола ще продължат до края на месец юли.