Сериозни мерки срещу недобросъвестните водачи прилагат служителите на сектор “Пътна полиция" при ОД на МВР - Велико Търново и на Районното управление в старата столица. През летните месеци се работи основно за противодействие на пътния травматизъм, намаляване на пътните инциденти и респектиране на недобросъвестните водачи. От началото на юни до края на август са санкционирани осем шофьори, които са предприели рискови маневри. За същия период са установени и 36 водачи, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества, както и 79 употребили алкохол.

Създадена е организация и са изградени установъчни пунктове в централна градска част, където на полицейските екипи е поставена конкретна задача – спиране и проверка приоритетно на мотоциклети и АТВ. Всяка вечер се проверяват около 15-20 такива превозни средства и техните водачи. Към тези със склонност към рисково шофиране своевременно се предприемат необходимите законови мерки.

Предстои да бъде изпратено сигнално писмо от ръководството на РУ – Велико Търново до Община Велико Търново, в което ще се настоява да се забрани преминаването на мотоциклети по ул. "Васил Левски", в участъка от Съдебна палата до Централна поща и по ул. "Независимост", в участъка от Централна поща до площад "Цар Иван Асен I" за времето от 20:00 до 06:00 часа. По този начин ще се ограничат нивата на шум и нарушаване на нощната тишина, което е сериозен проблем за гостите на града и живущите в централна градска част.

Периодично се провеждат специализирани полицейски операции в тъмната част на денонощието в различни участъци на града и с различни приоритетни задачи, според обстановката. Този вид нарушители се събират на групи, избират си участък и наблюдават за появата на полицейски патрули. За да бъдат максимално ефективни екипите на Пътна полиция и РУ – Велико Търново, е необходимо и съдействието на гражданите. При появата на такива групи, те трябва незабавно да сигнализират на тел. 112, за да се може своевременно да се предприемат необходимите действия.