Съвети какво да правим ако намерим костенурка на пътя публикува на сайта си Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Повод за полезната информация е случай от преди около месец, при който екоекспертите иззеха три от защитените от Закона за биологичното разнообразие животни от хотелскои комплекс в Арбанаси. Инструкциите са изготвени от фондация "Геа Челониа“, която ръководи Спасителен център за сухоземни костенурки в община Несебър.

На първо място ако видим костенурка извън населено място да пресича пътното платно или да се намира в непосредствена близост до него, трябва да се убедим, че състоянието на животното е добро и то няма следи от наранявания. Правилния подход при подобна ситуация е да преместим костенурката извън пътя, в посоката, в която е тръгнала на достатъчно разстояние, за да предотвратите риска от сгазване. Най-доброто за животното е то да бъде оставено в своята естествена среда.

Ако намерим ранена костенурка трябва незабавно да се свържем с центъра. Ако тя се намира в селище, градски парк или в друга неестествена среда, тя вероятно е била пренесена там от хората и изясняването на произхода и ще е невъзможно. В този случай можете да се свържете с Регионалния инспекторат по околната среда и водите – РИОСВ.

Ако намерим яйца на костенурка в двора си или на друго нехарактерно място, трябва да ги вдигнем внимателно за да избегнем риска от завъртане или обръщане на яйцата, да ги поставим в подходяща по размер кутийка в малко пръст или пясък, така че те да не се местят при пренасяне.

При всички подобни случаи е важно да се свържем с РИОСВ.